IZRICANjE smrtne kazne svrgnutom predsedniku Muhamedu Morsiju ponovo je podiglo napetosti u Egiptu, a analitičari ocenjuju da bi to moglo da donese i prekretnicu za predsednika Abdula Fataha al Sisija, koji je na vlast došao državnim udarom, uz pomoć vojske. Talas demonstracija pokrenut je sredinom nedelje posle presude Morsiju, koja je usledila pošto je već 700 ljudi osuđeno na smrt, a 44.000 na robiju. Zatvoreno je i 48 novinara, dok ih je na desetine osuđeno u odsustvu. Novi protesti zakazani su za danas.

Morsija je vojska sklonila sa vlasti godinu dana pošto ga je, u junu 2012. ogromna većina Egipćana izabrala za predsednika. On u zatvoru služi kaznu od 20 godina „zbog podsticanja nasilja nad demonstrantima“, a osuda na smrt za mnoge u Egiptu, ali i van njega, bila je dokaz da je sudstvo samo produžena ruka Al Sisija.

Na ovakve komentare juče je najoštrije reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova u Kairu, koje je poručilo da ne sumnja u pravednost i nepristrasnost egipatskih sudova, kao i da smatra neumesnim komentare presuda i odluka egipatskog pravosuđa, jer oni predstavljaju „nedopustivo mešanje i formalno i sadržinski mešanje u unutrašnje poslove“ Egipta.

– Sve procedure u tom smislu izvršene su isključivo u okviru zakona – navedeno je u saopštenju, povodom presuda izrečenih liderima Muslimanske braće.

Tokom suđenja bivšem egipatskom predsedniku Muhamedu Morsiju, njegova krivica nije dokazana, uočava, međutim, Hjuman rajts voč, posle uvida u istražni dosije.

Aktivista za ljudska prava Ahmed Maher optužuje Al Sisija da se pretvara u „novog egipatskog faraona“. Sudske odluke izazvale su oštru kritiku zvaničnika iz inostranstva i organizacija za zaštitu ljudskih prava iz EU, UN, SAD, Nemačke, kao i iz Turske i Katara.

OSUĐENA ŠALABI: NE PLAŠIM SE!

Jedna od osuđenih na smrt u odsustvu, Sondos Asem Šalabi, koja je u kabinetu Muhameda Morsija bila zadužena za kontakt sa stranim novinarima, u pismu nemačkom „Cajtu“ kaže da se ne plaši i da će nastaviti da se bori protiv vojne diktature u svojoj zemlji. Ona tvrdi da je sudska presuda protiv Morsija, nje same i svih ostalih osuđenih apsurdna i da se zasniva na netačnim, isključivo političkim optužbama.  (Novosti)