петак, 14 јуна, 2024
vesti online

ČEDA TVRDI: Koštunicu su 5. oktobra Rusi doveli na vlast, a ne Zapad!

BEOGRAD – Na tribini povodom 15 godina od „petooktobarske revolucije“, u organizaciji nedeljnika „Vreme” i nemačkog Foruma civilne mirovne službe (ZFD), kao govornici su gostovali Vesna Pešić, Slobodan Antonić, Jovo Bakić i lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, a u toku diskusije lider LDP-a je ustvrdio da je „Koštunica na vlast doveden uticajem Moskve, a ne Zapada“.

Čedomir Jovanović (Foto: JuTjub)

Na ovoj tribini se diskutovalo na temu uloge SAD-a i drugih zapadnih zemalja u organizaciji 5. oktobra, te generalno uticaja zapadnih zemalja na uspeh svrgavanja Slobodana Miloševića, a tim povodom je Jovanović rekao da je „Ivanov došao u Beograd i doveo Koštunicu na vlast“.

Reč je o Igoru Ivanovu, tadašnjem šefu ruske diplomatije.

„Besmisleno je da odgovaram na neke stvari i to neću činiti kako ne bismo trošili vreme za ovu tribinu. A svi koji govore o pomoći Zapada trebalo bi da se sete da je Rus Ivanov došao u Beograd i doveo Koštunicu na vlast, posredujući između njega i Miloševića.“ – rekao je Jovanović, piše Politika.

„Istovremeno, Zapad je bio vrlo kritičan prema Đinđiću zbog dualizma koji je postojao između njega i Vuka Draškovića.“ – dodao je lider LDP-a, preneo je list Politika.

Ivanov je posle izbora 24. septembra 2000. godine, došao u Beograd i posle razgovora sa Slobodanom Miloševićem, Vojislavom Koštunicom, Živadinom Jovanovićem i patrijarhom Pavlom, medijima rekao da je on došao „po nalogu Vladimira Putina da bi iz prve ruke dobio informaciju o razvoju situacije“. (Pravda)