уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

Zreo za pemziju

Đorđe Vukadinović ubija aždaju na izdisaju

Matija i bratija bez empatija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Tako nam i treba kad smo slušali onog vola: Vukadinović javlja da je sve otišlo dođavola

Tako nam i treba kad smo slušali onog vola: Vukadinović javlja da je sve otišlo dođavola

Photo: mc.rs

U Miškovićevom privatnom biltenu koji je nekad slovio kao nedeljnik “Vreme“, Đorđe Vukadinović, omiljeni kolumnista Dragoljuba Žarkovića i njegov pajtaš po pameti koja je plitka čak i kad je naknadna, oglasio se apatijom, slabošću koja ga, po pravilu, duševno ruinira uvek kada pragmatična politika preduzme nešto protiv državotvornog provizorijuma u kome se nacoši, secikese i nitkovi svih fela najbolje snalaze

Zreo za pemziju: Vukadinović, ekspert za mlohavu tenziju

Photo: Stock

Otuda ništa logičnije u poremećenoj Srbiji nego da se Vukadinovićev lament nad Zajednicom srpskih opština (ZSO) u nezavisnoj državi Kosovo – „Ko je prodao ‘najskuplju srpsku reč’”, nađe baš u rahmetli „Vremenu“, tjedniku koji uskoro slavi 25 godina rada i zaleganja, uz besramno giliptersku tvrdnju glavnog i neodgovornog urednika da je samo ono, „Vreme“, opstalo toliko dugo kao medij veran ideji prvog broja, onog od pre četvrt veka.

Rukovođen doktrinom da sa teroristima i budalama nema pregovora, nepostojeći kolegijum e-novina je odlučio da se Vukadinovićevo jadanje ozabaviti mora, te da tu nema nikakvog daljeg zbora.

DA LI DA OBJAVIMO, ĐORĐE, DA VAM JE SLUTNJA DUBLJA OD PLITKE MISLI: Nemojte nikome reći (pogotovo ne „dušmanima“)…

DAKLE, OSTAJETE PRI TVRDNJI DA NEPISMENI IDIOTI NISU DOBRI PATRIOTI: …ali već poodavno slutim da Srbi, a posebno tzv. srpske patriote, ne vole da razmišljaju o kosovskom problemu, a pogotovo ne da o njemu čitaju.

CRNI ĐORĐE, PA ZAR NI VAŠI-NAŠI ČISTI FAŠISTI NISU VIŠE ISTI: Spočetka sam mislio da je to puka slučajnost, ali, verovali ili ne, već više godina tekstovi o kosovskom pitanju, bilo da su bolji ili gori, kraći ili duži, politički ili kulturološki, spadaju u one manje čitane i komentarisane čak i na portalu „Nove srpske političke misli“.

ĐORĐE, DA LI MOŽETE SLUTNJOM DA NASLUTITE ŠTA ĆEMO MI REĆI: „Ha, smorili ste“, reći ćete.

NIJE, ĐORĐE, PROBLEM ŠTO STE SMORILI, NEGO ŠTO STE HUŠKANJEM MNOGE ŽIVOTE RAZORILI:I tu svakako ima neke istine.

KADA PROPADNU ZAMISLI NEKIH BUDALA, TO SE SADA ZOVE “ZAMOR MATERIJALA”: Sigurno se, pored ostalog, radi i o „zamoru materijala“, kako onog ljudskog tako i političkog.

OVI IZ E-NOVINA, KAO PROZAK, JEBU NAS U MOZAK, CVILITE KAO RANJENI KOZAK: Ali interesantno je što se, recimo, sličan zamor uopšte ne pokazuje na temama o Titu, Draži, četnicima i partizanima, Srbima i Hrvatima, ćirilici i latinici, Amerima i Rusima. Ili u beskonačnim dnevnopolitičkim i politikantskim prepucevanjima.

ĐORĐE, VI DAKLE SMELO TVRDITE DA IMA NEŠTO IZA PRVOG, ŠTA GOD TO BILO: Postoji tu, dakle, nešto drugo i neki dodatni razlog.

SAMO JEDAN RAZLOG: Zapravo tri.

UNUTAR DOMENA, ČINIOCI BEZVREDNI POMENA: Ne navodim ih po važnosti, jer svaki je činilac značajan i presudan unutar svog domena.

Svi su tu, nedostaje samo mantija: Bratija und Matija

Photo: Stock

SAD SAM TEK SHVATIO KAKVA JE TO BRATIJA BEZ EMPATIJA KOJU JE PREDVODIO BEĆKOVIĆ MATIJA: S jedne strane, činjenica je da je „najskuplja srpska reč“ godinama, još od kraja osamdesetih, bila besomučno upotrebljavana i zloupotrebljavana u dnevnopolitičke svrhe, zarad dolaska ili opstanka na vlasti raznih političkih garnitura kojima je – to se sada vidi možda još i bolje nego tada – briga za Kosovo i srpstvo uopšte bila samo zgodan alibi za njihove lične političke ambicije i finansijske „kombinacije“.

AKO SMO DOBRO RAZUMELI VAŠE PRIZNANJE, INFLACIJA NAJSKUPLJE SRPSKE REČI DOVELA JE DO PADA NJENE UPOTREBNE VREDNOSTI KOJA SE OGLEDALA U LEPIM HONORARIMA: Drugim rečima, to što „srpsko Kosovo“ godinama nije silazilo sa usana raznim političkim – i ne samo političkim – profiterima i secikesama, uveliko je doprinelo kompromitaciji ove teme, ili barem njenom habanju i trošenju njene upotrebne vrednosti.

ĐORĐE, PA VI STE GLUPLJI NEGO ŠTO IZGLEDATE. KADA PRIČAMO O KOSOVU MISLI NAM SE MRAČE KAD POMISLIMO NA HLADNJAČE, NA OČI PADNE MRENA KAD SE SETIMO ASANACIJA TERENA. A ZA TO ŠTO STE DŽIBERI BRIGU NE BERI: Ali, isto tako, postoji i drugi par rukava, odnosno činjenica da je bukvalno godinama, delom kao reakcija na ovo prethodno zloupotrebljavanje, a delom i „autentično“, odnosno na osnovu jednog neutemeljenog logičkog i političkog salta, priča o Kosovu doživljavana kao nešto po difoltu problematično, retrogradno, „seljačko“ i primitivno, čega svaki pristojan građanin i liberal treba da se stidi i gnuša.

OD “ZAMORA MATERIJALA” DO “MENTALNOG ZASIĆENJA” LUPETA ĐORĐE, ALI IZ ČVRSTOG UBEĐENJA: Konačno, kao posledica združenog dejstva prvog i drugog faktora, kod velikog broja tzv. normalnih ljudi (ukoliko takvi u Srbiji još postoje) nastupilo je svojevrsno mentalno zasićenje i gotovo instinktivni otpor prema bilo kakvom ozbiljnom suočavanju sa kosovskom temom.

Ovo nimalo ne pomaže Vukadinovićevom libidu: Poruka na zidu

Photo: EPA/Valdrin Xhemaj

RECITE, ĐORĐE, ŠTA SE DOGODILO USLED ZAUZETOSTI SLOVA “P” U TVORBI OVOG PIČKINOG DIMA OD ANALIZE: U poslednjoj rundi briselskih pregovora, nema ni „p“ od pobede, čak i kada se gleda samo glavna i „najpovoljnija“ stvar u ovom briselskom paketu, to jest Zajednica srpskih opština (ZSO), koju zvanični Beograd sada pokušava da iskoristi da bi koliko-toliko spasao obraz, makar u sopstvenim očima

ĐORĐE, PA VAS JE STREFILO KAO VRELO OLOVO KAD SU VAM DOJAVILI DA JE NEZAVISNO KOSOVO: Postaje sve očiglednije ono što je Priština govorila od početka – da ta famozna „ZSO“ neće imati nikakva izvorna niti izvršna ovlašćenja, da će morati da se formira i funkcioniše unutar zakona i ustavnog poretka „Republike Kosovo“ i da je, u suštini, kao i po formi, samo sredstvo za ostvarivanje određenih prava srpske manjine na suverenom i nezavisnom Kosovu.

DŽABA STE HUŠKALI, ĐORĐE, SEJALI MRŽNJU, FAŠIZAM, ŠOVINIZAM I SANDINIZAM: Sve se, dakle, odvija i razrešava unutar kosovskog sistema, kosovskog ustava i kosovskog zakonodavstva.

NEMA VIŠE SLOBE I SRBSKOGA ZRAČKA, ŠTA BISTE OVOME DODALI: Tačka.

Drži se za Đoku da bi bio u toku:  D. Žarković, očito sklon poroku

Photo: S. Maričić

ĐORĐE, OVO KAO DA STE MAZNULI OD ZORANA ŽIVKOVIĆA ILI DEJANA ILIĆA: U tom smislu, tzv. „briselski proces“ tokom ove dve i kusur godine bio je samo kupovanje vremena od strane Beograda i obezbeđivanje obloga, odnosno veštačkih zaslađivača srpskim vlastima (to jest Vučiću) da tu gorku pilulu može bolje i lakše da plasira sopstvenoj javnosti.

ĐORĐE, DA LI NAM JE DOJAM VARLJIV ILI SE ČINI DA ĆETE SIĆI S UMA ZBOG SPROVOĐENJA BRISELSKOG SPORAZUMA: Od najvažnijeg državnog, nacionalnog i simboličkog pitanja, Kosovo je postalo čak ne ni predmet političke trgovine, već i nešto manje od toga – samo jedna od poluga kojom Vođa vešto manipuliše zarad obezbeđivanja taktičkih poena, produžetaka i kupovine vremena u igri sa svojim zapadnim mentorima.

ĐORĐE, ZABORAVILI STE, A METOH I JA: Sa ovim poslednjim sporazumima, „Srpsko Kosovo“ je svoju ulogu u tom projektu više-manje ispunilo.

ĐORĐE, KAO PRAVI JADO, ZAVRŠITE, ALI DA BUDE ZLURADO: Neka se pripreme migranti.

* Tekst iz Vremena prenosimo u drastično skraćenom obliku kako bi od rastrzanih misli razočaranog autora napravili kakvu-takvu celinu koja ne gubi na smislu u svom besmislu. Međunaslove poslali ovi iz  ZSO, rešeni da o njihovom parčetu životne sreće ne odlučuje više svakojako smeće