четвртак, 9 маја, 2024
vesti online

Putin igra svim kartama

Predsednik Rusije je, upućujući najmoćnije ruske ratne brodove u vode istočnog Mediterana, poslao ujedno i do sada najsnažniji vojni izazov Americi
Autor: Miroslav Lazanskinedelja, 16.10.2016. u 22:01

Руски разарач „Вицеадмирал Кулаков“ (Фото Википедија)

Vode istočnog Mediterana skoro da penušaju od ratnih brodova Zapada i Rusije.

Nikada u istoriji tog područja još od Drugog svetskog rata nije bilo takve koncentracije ratnog brodovlja kao što je to danas.

Rat u Siriji i američko-ruski vrlo hladni odnosi, odnosi na ivici potpunog zamrzavanja, doveli su do potencijalno konfliktne situacije kako u vazdušnom prostoru tako i na moru.

Posle američke akcije bombardovanja aerodroma, koji na istoku Sirije drže snage lojalne vladi predsednika Bašara Asada, došlo je i do kraha primirja koje su sklopili ministri spoljnih poslova Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri.

U Moskvi su se pojavile sumnje da delovi Pentagona i Stejt departmenta deluju samostalno i da manje od mesec dana pre američkih izbora Vela kuća više ne kontroliše svoje „jastrebove”.

Američki mediji su u opticaj pustili priču o američkom preventivnom nuklearnom udaru na Rusiju, što je samo nuklearna verzija stare američke priče o „globalnim i istovremenom udaru sa 7.000 konvencionalnih raketa po ciljevima u Rusiji, čime bi Moskva posle nekoliko sati bila prisiljena na kapitulaciju”. (Politika)