понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

POZADINA POSTAVLJANJA POČASNOG KONZULA Nikolićev Rus prst u oko SAD, EU i Vučiću

Tomislav Nikolić je imenovanjem za konzula Srbije Genadija Timčenka, ruskog milijardera koji je zbog Ukrajine na crnoj listi Zapada napravio “rupu” na putu naše zemlje ka EU, ali i u odnosima sa Aleksandrom Vučićem.

Nikolić sa Timčenkom

Foto: Profimedia Nikolić sa Timčenkom

Nikolić je, međutim, izjavio da nikada nije ni pretpostavio da će bilo ko u svetu imati nešto protiv novog počasnog konzula Srbije.

S druge strane, AP je ocenio da bi ovaj potez “kancelarije proruskog predsednika Srbije mogao dodatno da zakomplikuje položaj Srbije na Zapadu” i dodaje da je “Timčenko Putinov prijatelj i bivši džudo partner čije je lično bogatstvo procenjeno na više milijardi dolara, zarađenih mahom u poslovima oko energetike”.

Politički analitičar Dušan Janjić tvrdi da ga Nikolić sve više podseća na Slobodana Miloševića.

– Svi greše koji ne veruju u ono što Nikolić govori, a on je pričao da je još njegov deda voleo Rusiju i da je to sasvim normalno. Za njega je biti blizak prijatelj sa Putinom najbolja preporuka za mesto počasnog konzula Srbije. Kao nekada Milošević, i Nikolić danas ima potrebu da se približi nekom vođi, ali ovim činom pokazuje da ne poštuje veliki deo međunarodne zajednice, odnosno Evropsku uniju i SAD, pošto ga ne zanima činjenica da je Timčenko na listi sankcija zbog Ukrajine. Tako se ponašao i bivši predsednik Ukrajine Viktor Januković – kaže Janjić i naglašava da je Nikolićev potez došao u nesrećni čas po premijera i Vladu pošto je u Srbiji sve jače antievropsko raspoloženje, a u EU uniji antisrpsko razmišljanje. (Blic)