четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ZAVRŠENI PREGOVORI SA FIJATOM Danas potpisivanje sporazuma u Beogradu

Rukovodstvo „Fijata“ i sindikati postigli su, uz napore premijerke Ane Brnabić i Vlade, dogovor koji će obezbediti nastavak proizvodnje modela FIAT 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između FIAT-a i sindikata. Dogovor koji je postignut deo je novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Foto: N. Raus / RAS Srbija

Pregovori između sindikata i „Fijata“ su započeli 19. jula uz posredstvo premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije, a potpisivanje sporazuma biće održano u Vladi Republike Srbije sutra u 09.30 časova.

Između ostalog, tokom razgovora je dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije projektovanom od strane Narodne banke Srbije za naredne tri godine.

Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje Narodna banka Srbije, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4.5 odsto.

Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2.2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom).

Dogovorena je isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine.

Kako se navodi u saopštenju, postignut je i dogovor da se naknada za noćni prevoz duplira.

Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza. (Blic)