четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ZAHLAĐENJE Nikolić zaratio sa Crnogorcima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ušao je u “razmenu udaraca” sa državnim vrhom Crne Gore, prvi put otkad je na toj funkciji.

 Prvi sukob od 2012: Tomislav Nikolić i Milo Đukanović

Foto: Vijesti / RAS SrbijaPrvi sukob od 2012: Tomislav Nikolić i Milo Đukanović

Tačnije, diplomatski rat Nikolića sa crnogorskim predsednikom i premijerom Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem prvo je otvoreno sukobljavanje vlasti iz Beograda i Podgorice još od izbora u Srbiji maja 2012. godine.

Vujanović je tako juče ocenio da se Nikolić “ozbiljno meša u crnogorsku državnu politiku” i da “javnu raspravu treba preseliti na lični nivo” kako bi se “dodatno međusobno razjasnili” u korist dobrih odnosa dve države.

Nikolić je prethodno u jednom intervjuu rekao da se Crna Gora “preporučuje kao država koja će prihvatiti sve da bi ušla u NATO” i koja, za razliku od Srbije, “svesno gazi svoju samostalnost”.

Za političkog analitičara Dragoljuba Anđelkovića predsednikovi komentari nisu pogrešni.

– Srbi u Crnoj Gori čine 30 odsto populacije, a nemaju položaj ni manjine ni većinskog naroda. Srbija bi tu trebalo da bude mnogo energičnija. Takođe, Crna Gora je priznala KiM, što je još veće mešanje u unutrašnje stvari Srbije – kaže Anđelković za “Blic”.

Potpuno suprotan stav ima direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, koja Nikolićeve izjave tumači kao mešanje u suverenitet jedne zemlje.

– Još strašnije je to što su takvi stavovi u potpunom nesaglasju sa spoljnom politikom Srbije. Ako Srbija hoće da bude stožer mira i stabilnosti u regionu, onda se niko ne može mešati u spoljne poslove Crne Gore na ovaj način – ističe Milićeva za naš list. (Blic)