субота, 18 маја, 2024
vesti online

Vraćeni kivi srpski samo na falš papiru!

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da agrumi vraćeni iz Rusije nisu iz naše zemlje

KIVI sa srpskim papirima, koji je dospeo do Rusije, nije proizveden u našoj zemlji. Ministarstvo poljoprivrede sumnja da je reč o falsifikatu fitosertifikata, ali ni oni ne mogu to sa sigurnošću da potvrde, dok federalna služba Rusije za veterinarski i fitosanitarni nadzor ne dostavi kompletnu informaciju. Stručnjaci smatraju da ovaj incident neće uticati na trgovinsku saradnju Srbije sa Rusijom.

Kada je ruska Služba za veterinarski nadzor zabranila ulazak 19 tona kivija iz Srbije, zbog nevažećeg fitosanitarnog sertifikata i 20 tona mleka u prahu iz Belorusije, malo ko se nije zapitao odakle nama proizvodnja ovog agruma. Kako nam je rekla Evica Mihaljević, iz Udruženja „Plodovi Srbije“, Srbija nema plantaže kivija, i sve što se gaji jeste „vikend“ varijanta, u dvorištima ili vikendicama.

– Uprava za zaštitu bilja nije dobila zvaničnu informaciju od federalne veterinarske službe Rusije, o presretnutnoj pošiljci kivija, poreklom iz Srbije – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. – Povraćaj robe nije evidentiran ni na graničnim prelazima.

Da Srbija nema neku značajnu proizvodnju kivija, potvrdio nam je i Nenad Budimović, sekretar odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

– Proizvodnja kivija nije statistički praćena u Srbiji, ni po površinama, ni po prinosima – ističe Budimović. – Kada je reč o reeksportu, to nije prvi put, i ne važi samo za kivi, već i za drugo voće. To je inače bio i jedan od uslova, koji smo objasnili poljoprivrednicima da ne rade, jer će biti u problemu. Da li je kivi naš ili ne, ministarstvo i nadležne inspekcije treba to da utvrde. Za sve mora da postoji neka dokumentacija.

Kada je reč o trgovini sa Rusijom, roba koja se izvozi, meso, voće, povrće i mleko, moraju da budu srpskog porekla. Nikakvo prepakivanje i reeksport se neće tolerisati.  (Novosti)