четвртак, 16 маја, 2024
vesti online

ZA KAZNE I PENALE ČAK 80 MILIONA EVRA (Ne)potrebni troškovi ministarstava i drugih državnih institucija

Ministarstva, fondovi, uprave i druge državne institucije će na sudske kazne i penale tokom 2017. godine potrošiti oko 80 miliona evra.

Taj novac (9,74 milijarde dinara) predviđen je u budžetu za sledeću godinu. Isto toliko, prema računici „Blica“, koštaju dva manja mosta, na desetine kilometara autoputa, tri rekonstruisana klinička centra, 30 novih vrtića…

Bar nešto od toga Srbija je mogla da izgradi da su se državne institucije strogo pridržavale zakona.

A koja će to ministarstva platiti najviše kazni i zbog čega će im biti naplaćene?

Sa računa Ministarstva finansija ubedljivo najviše novca će otići onima koji su pred sudovima tužili državu Srbiju – čak 3,97 milijardi dinara. Po kom osnovu je tužena država i za koja sve kršenja zakona, u kabinetu ministra Dušana Vujovića nismo mogli dobiti precizan odgovor.

Ipak, rečeno nam je da je taj novac određen „imajući u vidu prinudne naplate i očekivane presude Suda u Strazburu“.

– Sa razdela Ministarstva finansija isplaćuju se izvršne presude sudova koje se odnose na Republiku Srbiju. Sporove u ime države vodi Državno pravobranilaštvo – stoji u odgovoru Ministarstva finansija.

Za ovim ministarstvom ne kaska mnogo ni MUP. Sa njihovog računa na kazne i penale po presudama sudova izdvojeno je oko 1,2 milijarde dinara. Kako nam je nezvanično rečeno, to ne znači da će taj novac u celosti i biti potrošen. (Blic)