петак, 17 маја, 2024
vesti online

VLAST SE MENJA, KORUPCIJA OSTAJE Koje službe su u Srbiji najpodmitljivije i koje su im „tarife“

U Srbiji sve i svako ima svoj cenovnik: zdravlje, posao, saobraćajni policajac, profesor, sudija… A ta cena na međunarodnoj sceni je već niz godina manje-više ista: zlatna sredina na listi korumpiranih zemalja.

Foto: Shutterstock

Iako se svaka vlast od petog oktobra zaklinjala u nemilosrdnu borbu protiv korupcije, ona opstaje i nastavlja da buja. Ovo su neke od hiljada priča kako to izgleda u realnom životu. Naši sagovornici želeli su da ispričaju svoje iskustvo ali ne i da ih pominjemo imenom i prezimenom. Svi su iz Beograda, ali nema sumnje da bi na stotine sličnih ispovesti čuli u bilo kom drugom gradu u Srbiji.

Zdravstvo – Nema liste čekanja za 1.000 evra

Liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, nažalost, često se pretvore u cenovnik na osnovu kojeg se određuje koji pacijent ima prioritet na operacionom stolu.

– Suprug je morao hitno da operiše srce, ali je u bolnici bio toliki spisak pacijenata da ne bi mogao da stigne na red za dve ili tri godine. Nismo znali šta da radimo i kada sam se požalila doktoru koji radi zajedno sa vrhunskim hirurgom kod koga je suprug trebalo da se operiše, usledio je šok. Rekao je da muž može odmah da bude operisan, ali da bi to koštalo 1.000 evra. Taj doktor je tražio da novac lično ja donesem, a ne suprug. Pošto nismo imali drugog rešenja, ja sam to i uradila i muž mi je za nekoliko dana operisan – kaže jedna starija Beograđanka.

Oko 375.000 neotkrivenih slučajeva podmićivanja desi se godišnje u Srbiji, procena je organizacije Transparensi internešenel.

Policija – Platiš kaznu na ruke i dobiješ kusur

Moć novca može se osetiti i na četiri točka. Ovo je priča devojke koju je zaustavio saobraćajni policajac sa posebnim manirima.

– Žurila sam kući posle posla kad me je zaustavio saobraćajni policajac. Rekao mi je da sam prekoračila brzinu, a pošto nisam htela da mi piše kaznu i da dobijem kaznene poene, izvadila sam iz džepa 40 evra. Policajac je uzeo novac, ali mi je odmah vratio 20 evra i rekao: „Dovoljno je ovoliko“ – priča devojka.

Zaposlenje – Plati, pa zarađuj

Ako mislite da sa pozicije direktora škole nije moguće naplatiti neke svoje usluge, varate se. Evo jedne takve priče.

– Završio sam fakultet i skoro tri godine tražio posao po školama u gradu, međutim nigde mesta. Onda sam preko poznanika saznao kako mogu da se zaposlim u jednoj školi na periferiji grada, ali da direktor za tu uslugu traži 7.000 evra. Pozajmio sam novac i dobio posao – priča nam mladi nastavnik. (Blic)