PODGORICA – Poljska grupacija OT „Logistiks“ (OTL), koja se jedina prijavila na konkurs za privatizaciju 30 odsto državnog udela u „Luci Bar“, planira ozbiljne investicije, uključujući uspostavljanje koridora Baltik – Adrija. Na taj način bi se put robe od baltičke luke Gdinja do Sredozemlja, koji trenutno traje osam dana, skratio za šest.

Kompnija „Logistiks“ je ponudu za 30 odsto akcija „Luke Bar“ za 7,1 milion evra dostavila 21. decembra. Ponuđen je i trogodišnji investicioni program, vredan ukupno 17,1 milion evra.

Projekcijama „Logistiksa“ do 2021. godine, Bar je upisan u globalnu mrežu ove poslovne grupacije koja, u naredne četiri godine, planira povezivanje Baltika i Balkana železnicom i njihovo dalje priključivanje Bliskom istoku i Africi. Menadžer OTL-a Jirži Majevski saopštio je da su nove šanse za razvoj biznisa na Balkanu, Bliskom istoku i u Africi.

– Varšavskoj berzi već smo dostavili informaciju da u roku od pet godina želimo da dostignemo promet vredan milijardu evra. OTL želi da bude kompanija broj jedan u pružanju usluga i logistike na Baltičkom i Jadranskom moru. Želimo jaku poziciju na jadranskoj obali gde već posedujemo 20 odsto akcija u Luci Rijeka – ističe Majevski.

Izvršni direktor Luke Gdinja Jan Novak koji je u bordu OTL-a zadužen za luke, kazao je da je plan kompanije da za pet godina postanu lideri u pružanju usluga za transport agroproizvoda, naročito pšenice na Baltičkom i Jadranskom moru.

– Naše usluge koriste najveći izvoznici pšenice u regionu-Rusija, Kazahstan, Ukrajina i EU, kao i najveći uvoznici-Severna Afrika i Srednji istok – pojasnio je Novak.

TEMELjNA REKONSTRUKCIJA

POLjACI ne žele da otkrivaju sve namere dok traju pregovori. Ne kriju, međutim, da planiraju temeljnu rekonstrukciju barske luke koja ima za cilj promet robe čak i najvećim panamaks brodovima uz pomoć kakvih se sada, nažalost, ne može obavljati promet robe u Luci Bar. (Novosti)