четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

UZIMAJU MILIONE, A NE DONOSE RAČUNE Samo u Srbiji poslanicima se veruje na reč!

Srpski parlament je jedini u regionu, verovatno i u Evropi, koji poslanicima veruje na reč kada oni na skupštinskoj blagajni podižu novac za dolazak na posao.

Uzimaju milione,  a ne donose račune

Uzimaju milione, a ne donose račune, Foto: Vesna Lalić

 

Prema istraživanju “Alo!”, svi parlamenti u susedstvu priznaju pravo poslanicima da nadoknade troškove korišćenja sopstvenog vozila, ali samo Skupština Srbije godišnje isplati čak oko 30 miliona dinara u te svrhe bez ijednog priloženog fiskalnog računa!
– Kada koriste svoje automobile, saborski zastupnici moraju priložiti ne samo račune za kupljeno gorivo već i račune za plaćenu putarinu. Evidencija se vodi po registarskom broju vozila i njegovom vlasniku, odnosno zastupniku. Bez toga nema isplate – objasnili su nam u Hrvatskom saboru, a gotovo identična pravila važe i u Makedoniji, BiH, Crnoj Gori…
Kao što smo juče pisali, zbog manjkavosti važećeg pravilnika pojedini srpski poslanici posežu za zloupotrebama i ovu beneficiju koriste za dodatnu zaradu. Kako je otkrio naš izvor iz Skupštine, među poslanicima postoje već uigrane kombinacije u kojima nekoliko njih dolazi na posao jednim kolima, a na skupštinskoj kasi naplaćuju troškove kao da je svako od njih koristio svoj automobil.
Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković za “Alo!” naglašava da je ova praksa nedopustiva i da pravilnik hitno treba menjati.
– Reč je o javnim sredstvima i za njihovo trošenje je potrebna stroga kontrola. Pravilnik koji ovako nešto dopušta treba promeniti, jer je ovako izvor korupcije i zloupotreba. Izmena ovih pravila treba da bude bitna i samim poslanicima jer zbog pojedinih koji to zloupotrebljavaju imamo lošu sliku o celom parlamentu – objašnjava Stojiljković.  (Alo)