понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

CRNI OBLAK NAD EVROPOM Zašto ekstremna desnica tako rapidno raste?

Nakon pobede nezavisnog umernog kandidata na predsedničkim izborima u Austriji, Evropa je na kratko odahnula. Nestao je strah da bi prvi put posle Drugog svetskog rata jedna zemlja Evropske unije mogla da dobije ultrdesničara na čelu države, ali ostalo je pitanje: zbog čega podrška ekstremnim desničarima u Evropi poslednjih godina tako rapidno raste?

Hajnc Kristijan Štrahe i Norbert Hofer iz austrijske ultradesničarske Slobodarske stranke

Foto: Reuters Hajnc Kristijan Štrahe i Norbert Hofer iz austrijske ultradesničarske Slobodarske stranke

Ankete u Austriji uoči drugog kruga predsedničkih izbora pokazale su politička uverenja devet od deset radnika u bliska desničarskim stavovima. Najsvežiji primer iz Austrije nije i jedini.

Marin Le Pen, Nacionalni front

Foto: Reuters Marin Le Pen, Nacionalni front

U Francuskoj, Nacionalni front ima podršku oko 15 odsto, što je tri puta više nego što su imali 2007. godine. U Nemačkoj, antimigrantska i antislamska partija „Alternativa za Nemačku“ drastično je povećala broj prisalica, paralelno sa najvećim padom popularnosti koju je Angela Merkel zabeležila u poslednjih pet godina. Mađarsku vodi autoritativna desno orijentisana vlada, dok ankete pokazuju da petina Mađara podržava ultrdesničarsku, antisemitsku partiju Jobik. Trend rasta podrške ekstremnoj desnici vidljiv je u gotovo svim delovima kontinenta, od Italije, Švajcarske i Švedske, preko Grčke do zemalja Skandinavije.

Zbog čega desničari imaju takvu podršku?

Političku scenu Evrope 2016. godine oblikovao je ekomski krah koji je svetska ekonomska kriza izazvala 2008. godine. Od tada, gotovo celu Evropu muče isti problemi: sve veća nezaposlenost i ekonomska kriza na koju stranke levog centra koje su uglavnom vodile vlade evropskih zemalja nisu imale odgovor. (Blic)