U subotu dva protesta u Beogradu: SEOS blokira Gazelu od 14 do 22 sata, opozicija centralne ulice od 19 sati 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

U Beogradu će u subotu biti organizovana dva protesta, a most Gazela i auto-put kod Sava centra biće blokirani od 14 do 22 sata, dok će centralne ulice oko zgarde Narodne skupštine biti bez saobraćaja od oko 19 sati pa do završtka protesta „Srbija protiv nasilja“.

Organizacije okupljene oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i drugih pokreta i organizacija blokiraće most Gazelu i auto-put kod Sava centra u subotu od 14 do 22 sata, najavili su iz SEOS-a nezadovoljni zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji.

Oni su pozvali zvaničan poziv političkim partijama, NVO i javnim ličnostima da im se pridruže u borbi za opstanak Srbije.

Ipak, za razliku od prošlog puta kada je SEOS blokrao auto-put i kada su se blokadi pridružili i građani u protestu „Srbija protiv nasilja“, ovog puta opozicija juče najavljujući svoj protest nije pomenula blokadu Gazele.

 

Za Zlatka Kokanović, iz udruženja „Ne damo Jadar“ više ništa nije iznenađenje. Upitan za reakicju opozicije, odgovara da su oni pozvali sve iz opozicije, nevladinog sektora, ekološke organizacije i građane koji mogu da se prepoznaju u problemima koji će izazvati novi zakon.

 

– A koga se taj zakon ne dotiče nek ostane kući da spava – kaže on.

Na pitanje da li ga je iznanadilo to što opozicioni predstvnici koji organizuju protest „Srbija protiv nasilja“ nisu pozvali svoje pristalice da se priključe blokadi, kaže da nije ništa iznemađujuće u ovoj našoj državi.

 

– Mi smo njih pozvali. A s nekima smo se lično videli i rekli su da će doći. Ali videćemo ko će doći, jer se svi slažu da je zakon problematičan. Ali dok ne dođe subota nećemo znati ko će doći i podržati nas – naveo je Kokanović.

 

Upitan otkud to da se tako dugo blokira auto-put kaže da je prošla blokada trajala od 16 do 22 sata, a da će sada biti duplo veća i duplo jača.
Kako dodaje, posećivali smo puno protesta i ljudi očekuju nešto radikalnije, pa evo prilike da se uradi nešto što se tiče svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.