недеља, 28 априла, 2024
IstaknutoTehnologijaVestivesti online

Analiza dešavanja u Rusiji

Analiza dešavanja u Rusiji: Putin naredio rušenje aviona, za sve kriva Afrika?

SVET 24. avg 202308:19 26 komentara
Snimci mesta gde se srušio avion u kojem je bio Jevgenij Prigožin

01:30
SLEDEĆI VIDEO

2. Dolazak ruskih istražitelja na mesto pada aviona

00:19
3. Spisak putnika iz oborenog aviona

00:51
4. Predsednik SAD Džozef Bajden o padu aviona u kojem je poginuo Prigožin

05:59
5. Jevgenij Prigožin – profil

00:38
6. Radarski snimci – pad aviona u kojem je bio Jevgenij Prigožin
Izvor: Reuters

Institut za proučavanje rata (ISW) analizirao je pad aviona u kojemu je poginulo deset osoba, među kojima je i šef Vagnera Jevgenij Prigožin. Nakon otvorene pobune koju je Prigožin pokrenuo, Ministarstvo obrane i Kremlj želeli su da oslabe njegov auritet, a smaknuće samog vođstva plaćeničke grupe verovatno je bio poslednji korak u eliminaciji Vagnera kao nezavisne organizacije.

Ruski insajderski izvor koji ima veze s ruskim bezbednosnim službama tvrdio je da je Prigožinov “ishitreni” odlazak u i iz Afrike bio odgovor na planove i mere Glavne uprave ruskog Glavnog stožera (GRU) za potkopavanje Vagnerove prisutnosti u Africi.

Isti izvor tvrdio je i da je zamenik načelnika GRU-a general-pukovnik Andrej Averjanov predvodio napore da se Vagneru u potpunosti onemogući delovanje u Africi te da postoje planovi za stvaranje i obuku vojnog korpusa od više od 20.000 ljudi koji bi bila zamena Wagneru. Prigožin se tome duboko protivio. ISW navodi da je moguće da je Prigožin otputovao u Afriku da bi nastavio s regrutovanjem kako bi grupa Vagner ostala nezavisna od ruskog ministarstva obrane i Kremlja.

Averjanov je navodno učestvovao u drugim poznatim pokušajima ubistva kao što je trovanje Sergeja i Julije Skripal, a moguće je da su ruski zvaničnici iskoristili Prigožinovu paniku i impulzivnost kako bi eliminisali Vagnerovo najviše vođstvo.

Putin stoji iza nesreće

Kako piše ISW, ruski predsednik Vladimir Putin je gotovo sigurno naredio ruskom vojnom zapovedništvu da obori Prigožinov avion. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog stožera vojske general Valerij Gerasimov, vrlo verovatno ne bi pogubili Prigožina bez Putinove naredbe.

Putin je možda zaključio da je dovoljno odvojio Prigožina od Vagnera i da ga može ubiti, a da Prigožina ne pretvori u mučenika za preostalo Vagnerovo osoblje.

Alternativno, Putin je možda odlučio da je Prigožin prešao “crvenu liniju” zbog svojih napora da zadrži Vagnerov pristup operacijama u Africi. Dogovor koji su nakon pobune uspotavili Prigožin, Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko podrazumevao je da će Prigožin ograničiti svoju i Vagnerovu medijsku prisutnost i/ili ograničiti Vagnerove operacije u Africi.

Međutim, Prigožinov video od 21. kolovoza u kojem se tvrdi da Vagner širi svoju prisutnost u Africi i kasniji porast Vagnerovih oglasa za regrutaciju možda su bili kap koja je prelila čašu, ukazujući na to da Prigožin neće dopustiti da ga se ućutka.

Putinova gotovo sigurna naredba ruskom Ministarstvu obrane da obori Prigožinov avion verovatno je javni pokušaj ponovnog uspostavljanja njegove dominacije i osvete za poniženje koje je oružana pobuna Vagnerovaca 24. juna prouzrokovala Putinu i ruskom Ministarstvu obrane.

KOMENTARI (41)

Vidi sve komentare