Republikanski senator Rand Pol predložio je zakon kojim bi se odmah zaustavila pomoć SAD Palestincima, dok ne obustave pridruživanje Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), kako bi tužili Izrael za ratne zločine.

Nedavna odluka palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da se učlani u sud u Hagu predstavlja veliku promenu politike i njegovih odnosa s Izraelom, od napetih u otvoreno neprijateljske.

Abas je bio pod jakim pritiskom kod kuće da preduzne oštriju akciju protiv Izraela nakon sedmonedeljnog rata između te zemlje i terorista u Gazi i napetosti oko verskog mesta u Jerusalimu, svetog i za Jevreje i muslimane, kao i kraha mirovnih pregovora još u aprilu.

Prema već postojećem američkom zakonu svaki palestinski sudski slučaj protiv Izraela bi podstakao momentalno obustavljanje finansijske pomoći SAD. Na osnovu zakona, koji je sad predložio senator iz Kentakija, pomoć bi se ukinula odmah i mera bi bila na snazi sve dok Palestinci ne zaustave svoja nastojanja da se učlane u sud.

Generalni sekretar Ban Ki-mun najavio je da će se država Palestina pridružiti MKS-u 1.aprila.

Prošlog ponedeljka je administracija Baraka Obame objavila da preispituje godišnju pomoć od 440 miliona dolara Palestincima zbog odluke da se učlane u taj stalni svetski tribunal za ratne zločine.

“Mi šaljemo oko 400 miliona dolara Palestinskoj upravi. Sigurno je da grupe koje prete Izraelu ne mogu biti saveznici SAD. Ja ću nastaviti da činim sve da osiguram da ovaj predsednik i Kongres prestanu da se odnose prema neprijateljima Izraela kao prema američkim saveznicima”, rekao je Pol.

Izrael dobija tri milijarde dolara pomoći od SAD. (isra-news)