субота, 27 априла, 2024
vesti online

JAPANSKI MEDIJI O POZADINI POSETE ŠINZO ABEA „Tokio želi da obuzda NAJEZDU KINE na Zapadni Balkan“

Pažnja koju Kina posvećuje Zapadnom Balkanu glavni je motiv nedavne posete japanskog premijera Šinzo Abea Srbiji, navodi danas list „Džapan tajms“ (Japan Times), ističući da Tokio želi da se suprostavi rastućoj kineskoj „mekoj moći“ šireći politički uticaj na Srbiju i „otvarajući svoj novčanik“.

Vučić dočekuje japanskog premijera ispred Palate Srbija

Foto: Dimitrije Goll / TanjugVučić dočekuje japanskog premijera ispred Palate Srbija

Autor opsežne analize objavljene u japanskom listu, profesor političkih nauka na tokijskom Univerzitetu Meidži Ljubomir Topalof ocenjuje da od svih šest zemalja koje je Abe posetio na turneji po severnoj i jugoistočnoj Evropi, poseta Srbiji zavređuje posebnu pažnju.

– Pravi motiv Abeove posete Beogradu ima veze sa bliskim odnosima, uspostavljenim pre više od pet godina, između Srbije i Kine – ocenjuje Topalof, ali napominje da je neizvesno u kojoj meri će Abe moći da „obuzda kinesku najezdu na Zapadni Balkan“.

On ukazuje na značaj Srbije za kinesku inicijativu „Jedan pojas, jedan put“, vrednu bilion dolara, koja bi, kako autor predviđa, mogla Pekingu da donese veći i širi globalni politički i ekonomski uticaj.

Kina je, podseća se u analizi, u okviru te inicijative u proteklih pet godina počela s velikim ulaganjima u Srbiji, a cilj je izgradnja regionalne infrastrukture koja olakšava transport kineske robe do evropskih tržišta, posebno Nemačke. (BLIC)