среда, 8 маја, 2024
vesti online

Tramp ubedljivo pobedio: U svih pet država dobio preko 50 odsto glasova!

Tačno prema prognozama: treći američki prajmeriz-superutorak pripao je vodećem među republikancima – milijarderu Donaldu Trampu.

Donald Tramp (Foto: donaldjtrump.com)

Kako su objavile telekompanije Si-En-En,  Fox News i CNBC, on je pobedio u svih pet država u kojima su predizbori održavani: u Konektikatu, Merilendu i Pensilvaniji, Delaveru i Rod-Ajlendu.

Prema preliminarnim podacima, dobio je više od 50 odsto svih glasova u svih pet država! A u Konektikatu i Rod-Ajlendu za njega je glasalo oko 64 odsto birača-republikanaca.

U Konektikatu jenjegov glavni rival Ted Kruz dobio samo 11 odsto, a guverner Ohaja, DŽon Kejsik, 23 odsto. Obojica su isti rezultat imala i u Rod-Ajlendu.

Slična situacija je i u Delaveru. Tramp dobija 62 odsto, Kejsik 19,5, a Kruz – 15,4.

U ovih pet država – Pensilvaniji, Konektikatu, Merilendu, Delaveru i Rod-Ajlendu – borba se vodila za ukupno 172 delegatska glasa na kongresu Republikanske partije koji će u julu odlučivati o kandidatu stranke za predsednika SAD.

Kako javljaju agencija  Associated Press i Si-En-En, Hilari Klinton je pobedila Bernija Sandersa u Merilendu i Pensilvaniji, a vodi i u Konektikatu sa 53:45 odsto. Međutim, Sanders je u vođstvu u Rod-Ajlendu sa 55:43 odsto.

U Delaveru je veoma tesno. Posle prebrojanih 38 odsto glasova, Klintonova dobija 51,8, a Sanders 47,1 odsto.

Međutim, prebrojan je premali procenat glasova za sigurne prognoze.

Izvor: fakti.org, (pravda)