среда, 1 маја, 2024
vesti online

Приказ оспособљености за учешће у мировном операцијама

Приказ оспособљености за учешће у мировном операцијама

уторак, 17.10.2017. у 16:24
(Фото Бета)
БУЈАНОВАЦ – У бази „Југ” и на полигону „Боровац” почела је петодневна тактичка вежба „Стена 02” током које ће инжињерска чета опште намене из састава 310. батаљона из Прокупља приказати способности и опрему за учешће у мултинационалним операцијама, а биће извршена и НАТО евалуација, саопштило је данас Министарство одбране.

Припадници инжињеријске чете опште намене, њих 135, на вежби користе инжињеријске машине, наоружање и опрему који су предвиђени за мултинационалне операције, а руководилац тактичке вежбе, пуковник Слађан Стаменковић каже да до сада постигнути резултати показују да су наше јединице на високом нивоу обучености.

„Надам се да ће, после предстојећих евалуација, добити сертификат према којем могу стати раме уз раме са јединицама партнерских земаља у будућим мировним операцијама”, рекао је пуковник Стаменковић.

Током тактичке вежбе биће извршена НАТО евалуација „нивоа 1” према стандардима и процедурама Концепта оперативних способности уз учешће 34 евалуатора Војске Србије, партнерских земаља (Канада, Француска, Ирска, Норвешка, Румунија, САД и Црна Гора), команди здружених снага Напуљ и Брунсум и Команде Копнених снага Измир.

На челу евалуаторског тима је француски потпуковник Беноа Естур.

Наводи се да је циљ вежбе да се провери и оцени достигнути ниво интероперабилности и обучености јединице за извршавање сложених задатака у мултинационалним операцијама, а Стаменковић каже да војници наших декларисаних јединица морају знати и практично примењивати савремене тактике, технике и процедуре Концепта оперативних способности.

„То подразумева припрему јединица по најсавременијим стандардима, како би могли бити интероперабилни са јединицама партнерских земаља у мултинационалним операцијама”, каже Стаменковић.

Подсетио је да се 3. бригада Копнене војске припрема за евалуацију и декларисану лаку пешадијску чету из састава 31. пешадијског батаљона из Зајечара, која ће бити одржана наредне седмице, заједно са декларисаним водовима из састава 246. батаљона АБХО и Војне полиције. (Танјуг)

3