петак, 26 априла, 2024
vesti online

TRAMP I MERKEL LICEM U LICE Oni su potpuno različiti, a od njih zavisi sudbina ZAPADA

Donald Tramp i Angela Merkel ne mogu biti više različiti po pitanju politike, stavova i temperamenta.

Angela Merkel i Donald Tramp

Foto: ArhivaAngela Merkel i Donald Tramp

U utorak će američki predsednik ugostiti nemačku kancelarku i pokušaće da otkriju postoji li mogućnost da se oni oko nečega slože.

Merkelino smireno vođstvo koncentrisano na detalje omogućilo joj je da se na čelu nemačke vlade nalazi već 11 godina. Ona je u potpunom kontrastu sa spontanim Trampom, koji je politički početnik, a svoju retoriku zasniva na provoktaivnim i često nepromišljenim komentarima.

Na političkom planu, njihovi stavovi se razilaze po pitanjima migranata, trošenja sredstava na odbranu, važnosti Evropske unije i globalne ekonomije.

– Reći da je njihov odnos bio klimav od početka, bio bi eufemizam godine – rekao je Mihael Brening, direktor odeljenja za spoljnu politiku na „Friedrich Ebert Stiftung“, berlinskoj „think tank“ organizaciji, povezanoj sa Socijaldemokratskom partijom.

– Oni su se međusobno kritikovali pre predsedničke tranzicije, za vreme njenog trajanja i nakon nje i nastavljaju sa time. Merkel i Tramp su suprotnosti na više nivoa – rekao je on, prenosi „USA Today“.

Sve oči će biti uprte u Vašington sutra jer od sastanka lidera SAD i liderke najmoćnije zemlje u EU zavisi kakve će odnose imati SAD i EU, koje važe za velike saveznike. (Blic)