IAKO u Subotici imaju sve uslove dostojne čoveka, tri obroka pripremljena na poseban način i u skladu sa islamskom verom, krevete, tuševe, pa čak i internet, mnogi migranti ne žele da borave u prihvatnom centru nego krov nad glavom traže u praznim kućama na obodu grada.

Već mesecima meštani Tavankuta, Ljutova, Čikerije, Hajdukova, Bačkih Vinograda, Kelebije i drugih naselja uz granicu s Mađarskom susreću se s velikim brojem migranata koji, dok im se ne ukaže prilika da neopaženo prođu kroz bodljikavu žicu, opušteno šetaju selima, spavaju po kućama, lože šta stignu…

Tavankućani kažu da je kod jednog njihovog komšije, dok je sedeo u sobi i gledao televizor, momak iz Pakistana bez pardona ušao u kupatilo i istuširao se. Nije pravio nered, nego je, čim se obrisao i obukao, otišao svojim putem.

– Javljaju nam se meštani, obraćaju se za pomoć, i mi o svakom slučaju odmah obavestimo policiju i nadležne u Gradskoj upravi – kaže Tomica Vojnić Mijatov, predsednik Saveta MZ Tavankut.

– Postoji 100 hektara šume duž same granice, i neko te ljude zaluđuje da tuda mogu da pređu u Mađarsku, što se brzo ispostavi kao netačno. Nedavno kada smo reagovali veliki broj imigranata je prevezen u prihvatne centre širom zemlje, ali opet dolaze. I to ne samo taksijem, nego i javnim prevozom. Ne prave velike probleme, ali sugrađani, a posebno žene i devojke, imaju strah od njih, jer su to mladići od dvadesetak godina u punoj snazi.

U vikendicu Nataše Makaji Mudroh u Hajdukovu upala su šestorica momaka. Uključili su kvarcnu peć da bi se ugrejali.

– Čim su nam komšije javile da se nešto dešava i da se sat na brojilu vrti, odmah smo došli, a oni su opušteno prošli pola metra od nas – priča Nataša. – Izvadili smo osigurače, odneli peć, ali oni su ubrzo ugradili nove i opet ušli unutra i napravili haos. Policajci su brzo došli, ali ih nisu zatekli. Ko će da nam plati račun za struju i ko će nama i komšijama da nadoknadi štetu?

Ovaj slučaj nije usamljen, a sve češće se mogu čuti negodovanja građana koji tvrde da nemaju način da sačuvaju svoju imovinu.

– Svako ko napravi štetu na tuđoj imovini biće procesuiran u skladu sa zakonima naše zemlje – poručuje Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada. – Građani treba odmah da pozovu policiju, da se sa sigurnošću utvrdi da li je reč o migrantima, a potom treba da se kontaktira s Komesarijatom za izbeglice.

PRAZNO LOVIŠTE

ZBOG velikog broja migranata koji se kriju po šumama otkazane su mnogobrojne lovačke ture u lovištu „Subotičke šume“. Misleći da ulaze u Mađarsku, migranti seku žicu zaštićenog dela lovišta.(Novosti)