недеља, 28 априла, 2024
IstaknutoSportTehnologijaVesti

Svet analizira poraz Đokovića

„On još ni izdaleka nije prevaziđen model“: Nemačka štampa o nastupu Đokovića u finalu Vimbldona

"On još ni izdaleka nije prevaziđen model": Nemačka štampa o nastupu Đokovića u finalu Vimbldona 1foto EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Frankfurter algemajne cajtung je u tekstu pod naslovom „Mladi kralj Vimbldona“ o Karlosu Alkarazu napisao da je „osvojio svetinju teniskog sporta i u jednom dramatičnom meču savladao velikog Novaka Đokovića“.

Naslov u berlinskom Tagescajtungu glasi: „Alkaraz pobedio u epskom finalu Vimbldona protiv Đokovića“. Autor teksta postavlja i pitanje: „Da li je ovaj trijumf i velika prekretnica“? Tekst ne pruža odgovor na ovo pitanje ali konstatuje da su „to što su Alkaraza i Đoković ponudili gledaocima na rasprodatom Centralnom terenu bili – zvezdani trenuci tenisa“.

Portal NTV smata da bi nakon „Preuzimanja vlasti, nakon što je Alkaraz u Vimbldonu zgrabio tenisku krunu, uskoro mogao da dođe kraj za Đokovića“. Klasičan izveštaj o toku meča prate povremene upadice poput: „Srbin hoće da bude voljen kao što su to nekada bili Rožer Federer ili Rafael Nadal. I to ga tera da bude najbolji. Ali dobija poštovanje zbog svog postignuća – ako već ne ljubav“.

Đoković, kojeg autor ovog teksta naziva i „srpskom teniskom mašinom“ ili „najkompletnijim igračem svih vremena“, ostao je bez trona u Vimbldonu, ali „vratiće se sa utoliko većim žarom – on još ni izdaleka nije prevaziđen model“, pri čemu je i Alkaraz „nešto specijalno. Stvoren za sasvim velike trenutke“, piše NTV.

„I pored poraza u krimiću od pet setova, Đoković je u intervjuu posle meča imao samo pohvalne reči za svog protivnika“, piše portal T-onlajn citirajući reči gubitnika: „Danas sam izgubio protiv boljeg igrača“. Ovaj portal navodi da će sada Đoković biti posebno motivisan za učešće na Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku , „turniru koji u poslednje četiri godine iz različitih razloga nije osvojio“.

Naslov na novinaskom portalu Der vesten se razlikuje od svih ostalih: „Vimbldon 2023 – skandal sa Đokerom je bacio senku na finale“. Nešto niže se ispostavlja da novinar misli na trenutak kada je „Đoković udario reketom o stub mreže, zdrobio ga (sic!) i tim se pobrinuo za skandal. Posle meča, duhovi su se smirili…“

Ovaj detalj je bio najvažniji i za sportski portal Jurosport, čiji naslov glasi: „Vimbldon: Novak Đoković u finalu gubi živce i uništava reket udarcem u stubić“. „Na to je dobio opomenu sudija Fergusa Marfija. Đoković nije više mogao da iskoristi svoj emocionalni ispad za preokret“. „Đoković ne samo što je propustio da osvoji svoju 24. gren-slem titulu, već nije izjednačio ni rekord Rodžera Federera od osam titula na Čerč roudu“, piše Jurosport.

Trenutak kada Đoković lomi svoj reket bio je najvažniji i za tabloid Bild koji je naslov „Ovo Đokovićev poraz čini posebno gorkim“ ilustrovao odgovarajućom fotografijom. „Gorko“ je to što bi, „da je pobedio, Đoković odmenio Alkaraza na mestu broj 1 svetske rang-liste, što bi osmom osvojenom titulom u Vimbldonu izjednačio rekord Rodžera Federera i sa 24 osvojena gern-slem turnira izjednačio i rekord Margaret Kort“.

Dnevnik Zidojče cajtung pobedu Alkaraza smatra „okončanjem starog režima u muškom tenisu, a Velt nije jedini koji primećuje da „se na kraju drugog seta desilo nešto što niko nije smatrao mogućim: Đoković je na jednom gren-slem-turniru izgubio taj-brejk“. Trenutak posle pobedničkog poena Alkara ovaj dnevnik opisuje ovako: „Slavlje na Centralnom terenu je bio toliko kao da je Engleska prvi put posle 1966. ponovo osvojila titulu fudbalskog prvaka sveta“.

Izvor: DW

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.