понедељак, 6 маја, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoVesti

Dušan Janjić analizira stanje na Kosovu

Dušan Janjić: Namera da se ide na Savet bezbednosti je „pucanj u glavu“ Srbiji

VESTI 17. jul 202318:08 0 komentara
Dušan Janjić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, situaciji na Kosovu

Dušan Janjić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, situaciji na Kosovu

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je na severu Kosova stvorena nova realnost i da sada sve zavisi od onoga „kad prekipi međunarodnoj zajednici“.

Govoreći o narednim koracima Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa na Kosovu, Janjić za Dan uđivo na N1 kaže da sve zavisi od Amerikanaca.

„I jedan i drugi (Aeksandar Vučić i Aljbin Krurti) su pokazali šta su imali. To su dve politike koje se dokazuju, iscrlpljuju u stalnom proizvođenju konflikata“, rekao je Janjić.

Smatra da sve zavisi od „onoga kad prekipi međunarodnoj zajednici“, ocenivši da je Vučić podstakao taj talas „maripetlucima da će da zove Savet bezbednosti (SB)“.

Najava predsednika Srbije da će zahtevati hitnu desnicu Saveta bezbednosti UN u vezi sa Kosovom, on smatra prodagandno-marketinškim trikom.

„Ako je to stvarno namera, da se ide na SB, to nije pucanje u nogu Srbiji nego u glavu, to je samoubistvo“, ističe Janjić.

On je upitao kako to mimo naroda može da traži i „uvaljuje narodu prencijalne sankcije i rat sa NATO“.

SB ima svoja pravila kada može da se sastane, ali mora postojati ozbiljan razlog, a na Kosovu toga nema.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Kosovu sprovodi tiho etničko čišćenje Srba zbog čega će, kako je najavio, zatražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i hitnu sednicu Saveza bezbednosti UN.

S druge strane, zahtev za hitnim sastankom sa generalnim sekretarom NATO, Janjić ocenjuje neophodnim i kao dobar potez.

Podseća da je u napadu demonstaranata na vojnike Kfora krajem maja na severu Kosova, povređeno 70 vojnika i da nema druge nego razgovarati sa NATO.

„Kfor jedini može biti garant tvrde bezbednosti na terenu, kada se nađe u situaciju u koju ga je gurnuo Kurti..“,naveo je Janjić.

Suštinski, navodi Janjić, največi problem je odsustvo političke volje i kod Kurtija i kod Vučića da zaista reše problemi.