среда, 8 маја, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoVesti

Sve veće komplikacije sa Kosovom

Hapšenje kosovskih specijalaca u Srbij

Hapšenje kosovskih specijalaca u Srbiji

Vlada Kosova saopštila je da je „nakon otmice trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga“ odlučila da zaustavi ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama na teritoriju države, prenosi Koha Ditore.

Vest za Radio Slobodna Evropa potvrdio je portparol Vlade Perparim Krieziu, koji je rekao da su kosovske institucije nakon događaja koji se dogodio u sredu na graničnoj liniji sa Srbijom odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola.

 

 

„Iz bezbednosnih razloga, institucije su odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola. Zbog toga je, kao hitan korak, odlučeno da se zabrani ulazak vozila sa srpskim tablicama u Republiku Kosovo, dok se nastavlja analiza situacije od strane bezbednosnih institucija. Naredne radnje biće preduzete na osnovu preporuka institucijama za sprovođenje zakona“, rekao je Krieziu.

Incident se, kako je saopštila kosovska policija, dogodio u sredu u podne, kada su policajce navodno kidnapovale srpske snage tokom patrole u ​​mestu Tresave/Bare, na graničnoj liniji na severu Kosova, prenosi Koha Ditore.

U Beogradu su zvaničnici saopštili da ih je uhapsila antiteroristička jedinica na teritoriji Srbije, u opštini Raška.

Predstavnici kosovskih vlasti osudili su ovo hapšenje, koje su opisali kao „čin agresije“, tražeći od međunarodne zajednice da osudi Srbiju, a kosovske policajce da odmah puste na slobodu.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca na 1,8 kilometara od administrativne linije.

„Ti ljudi nemaju šta da traže na području Tresava-Batnjik bez odobrenja Kfora, posebno sa dugim cevima“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ovaj događaj se dešava u trenutku kada su napetosti porasle na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima.

BONUS VIDEO: Da li je akcija na severu Kosova deo prećutnog dogovora?