петак, 26 априла, 2024
vesti online

Strožije kontrole na granicama EU

Tragični teroristički napadi u Parizu su celu medjunarodnu zajednicu naterali da još jednom preispita bezbednost svojih gradjana i institucija.

Francuski ministar unutrašnjih poslova sa pripadnicima policijeFrancuski ministar unutrašnjih poslova

Tako je, tek što je održan masovni mirovni marš Parižana i Evropljana protiv terorizma a za slobode svih vrsta, na poziv Francuske održan i medjunarodni skup ministara unutrašnjih poslova. koji je, bar kada je riječ o EU, otvorio vrata strožijoj kontroli vanjskih ali i unutrašnjih granica Unije.

Pod oštrim utiskom napada na slobodu izražavanja vlastitog mišljenja, uz više od milion Parižana, Francuza , Evropljana i njihov lidera na pariškim ulicama u znak podrške slobodama svih vrsta i demokratiji, ministri unutrašnjih poslova  su se okupili na poziv francuskog kolege kako bi razmotrili načine snažnije borbe protiv terorizma i prevencije da se sličan masakr ne ponovi.

Ključna rječ  je bezbjednost, u čije ime su, vjeruju ministri, neophodne snažnije i ozbiljnije kontrole. Niko još ne govori o tome da je sloboda kretanja unutar Unije, garantovana Šengenskim sporazumom, stavljena van snage, ali, sudeći prema saopštenju nakon skupa, krenuće kontrole ne samo na vanjskim granicama , već i na unutrašnjim. Kriteriji za to su još uvijek nejasni, jer će kontroli biti podvrgnuti samo neki, „odredjeni “ putnici.

„Dogovoreno je da se primjeni praksa kontrole odredjenih putnika, bazirano na objektivnim kriterijima i uz potpuno poštivanje osnovnih sloboda, bezbjednosnih zahtjeva i spremnosti da se garantuje neometan protok putnika preko granica“, rekao je francuski ministar unutršnjih poslova, Bernard Kaznev.

Ovakva najava, uz slobodno tumačenje „odredjenih“ pitnika i objektivnih kriterija bi, strahuje se, mogla značiti kraj slobodnim putovanjima šengenskim prostorom, bar za „odredjene“. U Evropskoj komisiji odbijaju tvrdnje da je riječ o ukidanju ili promjenama Šengena…

„Juče su ministri dogovorili da prije svega, iskoriste postojeće opcije u šengenskim pravilima. Prije svega, pojačane kontrole na vanjskim granicama Unije. Postoji Šengen kod koji kaže da sve evropske nacije moraju kontrolisati dokumente stranaca koju ulaze u Uniju. Uz to, države članice mogu da koriste baze podataka kako bi konrolisale gradjane trećih država koji ulaze u Uniju. Dakle, već postoje mogućnosti kontrole, samo se cijeli sistem treba u većoj mjeri da koristi. Nakon toga, istražili bi smo i neke druge opcije u okviru 28 država članica“, navela je porparolka Evropske komisije, Nataša Berto.

Jedna od sigurnih opcija za sada je ozbiljnija kontrola Evropljana koji izlaze iz Unije, s obzirom na fenomen stranih ratnika u redovima terorističke  organizacije „Islamska država“. Njihov tačan broj niko ne zna, ali se vjeruje da je najmanje oko 3 hiljade ratnika sa evropskim pasošima koji se trenutno bore na strani terorista. (Glas Amerike)