уторак, 14 маја, 2024
vesti online

STRATFOR PREDVIĐA „Bleđe nade za ulazak Srbije u EU povećaće mogućnost etničkog nasilja“

I buduća srpska vlada će biti rešena da sprovodi reforme koje vode članstvu u Evropskoj uniji i da bi privukla inostrane investicije, a i dalje će biti opredeljena za naizgled protivrečni cilj ulaska u EU i očuvanja dobrih veza s Rusijom.

To smatra američki institut za strategijska predviđanja Stratfor, koji procenjuje da će „dugoročno, imajući u vidu da se smanjuju izgledi da će Srbija ući u EU, sve veća biti pretnja etničkog nasilja u toj zemlji i celom području Zapadnog Balkana“. U analizi se podseća da je perspektiva članstva u EU uspela da posle ratnih sukoba uvreži mir na području bivše Jugoslavije, ali se primećuje da „zato što Evropska unija prolazi kroz političku krizu, nije verovatno da bi ona mogla primiti neku novu članicu u idućih deset godina“.

– To stvara potencijalno opasniju situaciju na Zapadnom Balkanu, jer u meri u kojoj je manje izgledno da Unija primi nove članice, to je i manje izvesno da će vlade u tom regionu ići u sprovođenje reformi i raditi na smanjivanju etničkih napetosti -upozorava Stratfor.

– U slučaju Srbije – kako to podvlači, „politički establišment će ostati zainteresovan za sprovođenje institucionalnih i ekonomskih reformi da bi privukao inostrana ulaganja.

– Ali sve bleđe nade u ulazak u EU mogu s vremenom smanjiti narodnu i političku podršku za reforme i, štaviše, obnovi nacionalistička osećanja u toj zemlji u kojoj su i dalje sveža sećanja na NATO bombardovanje 1999. godine – mišljenja je američki institut. (Blic)