MOSKVA – OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKI gigant „Gasprom“ postavio je ultimatum Kijevu da će mu isključiti isporuku gasa ako „Naftagas“ ne uplati avans za mart do kraja ove nedelje. „Gasprom“ je dužan da isporuči Ukrajini još 206 miliona kubnih metara gasa kroz gasnu stanicu koju odredi Kijev. Evropska komisija je predložila da se u Briselu održe 2. marta trostrani pregovori gde bi se rešio spor. Ukrajina je optužila „Gasprom“ da krši dogovor iz Brisela jer 22. i 23. februara nije isporučio 114 miliona kubika gasa, nego samo polovinu. U Kijevu insistiraju da se gas ne dostavlja kroz stanice „Prohorovka“ i „Platovo“.

Što se tiče Donbasa, „Gasprom“ je spreman da o tome razgovara sa predstavnicima Kijeva. Od 19. februara ova firma je isporučivala gas u Donjecku i Lugansku oblast, dnevno 12 miliona kubika, upravo preko gasnih stanica „Prohorovka“ i „Platovo“.

Moskovski dnevnik „Komersant“ objašnjava da je spor između Moskve i Kijeva u tome što je „Gasprom“ slao gas u Donbas preko stanica „Prohorovka“ i „Platovo“ smatrajući da sve to ide na račun Ukrajine. U Kijevu misle drugačije i kažu da im treba računati samo onaj gas koji dolazi na teritoriju gde nisu „separatisti“.

Predstavnici Donjecke i Luganske oblasti već su izjavljivali da im Ukrajina zavrće slavinu. U ukrajinskom „Naftagasu“ su to objašnjavali time da je oštećena infrastruktura u Donbasu. Iako su u Kijevu obećali da će isporučivati gas istočnim delovima zemlje, to se nije dogodilo.

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da će se, ako zatreba, razmatrati mogućnost besplatne dostave gasa Donbasu kao humanitarne pomoći. On je dodao da se od Ukrajine očekuje da kaže da li su gasne stanice u Donbasu ukrajinska teritorija ili ne. (Novosti)