четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Srpski kriminalci haraju Italijom, ali samo uz dozvolu NAJOZLOGLAŠENIJIH ITALIJANSKIH MAFIJAŠA

Italija je za srpske kriminalce već decenijama važno uporište. Osamdesetih je bila najpopularnija za takozvanu „šanu“, kako su srpski kriminalci nazivali krađu luksuzne robe po buticima. Devedesetih je bila centar šverca duvana, ali samo za velike igrače, koji su imali milionske cifre za obezbeđivanje robe i pravih kontakata u centru apeninske mafije. Od 2000. Italija je, za srpske mafijaše ponovo postala jedna od najvažnijih stanica, ali najviše za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, i distrubuciju za lokalna narko-tržišta, uzduž i popreko cele Zapadne Evrope.

Šverc droge preko italijanske luke

Foto: WikipediaŠverc droge preko italijanske luke

Italijanski kriminolog Alesandro Ćeći u specijalnoj izjavi za „Blic“ kaže da je za većinu kriminalnih aktivnosti na Apeninskom poluostrvu neophodna saglasnost tamošnje mafije.

–  Nije moguće biti kriminalac u Italiji bez dozvole italijanskih kriminalnih organizacija. Za trgovinu narkoticima, ta dozvola je obavezna. Čak i sitni kriminalci koji se bave dilovanjem droge odgovaraju direktno kalabrijskoj Ndrangeti, koja je i međunarodni lider u ovoj oblasti kriminala – kaže Čeći.

On kaže i da je u poslednje vreme registrovana ozbiljna saradnja nekoliko srpskih kriminalnih organizacija, čije su baze u Srbiji, sa kalabrijskom mafijom i to u poslovima trgovine sintetičkim drogama.

Saradnici kalabrijske mafije, prema njegovim rečima su uglavnom Crnogorci, ali sa srpskim pasošima.

– Samostalno, srpski kriminalci bi u Italiji jedino mogli da kradu automobile, što često i rade – kaže Ćeći. (Blic)