петак, 10 маја, 2024
vesti online

Снажан раст економије САД у трећем кварталу

Грчка у 2018. години очекује раст БДП-а од три одсто
петак, 27.10.2017. у 15:18

(Фото Ројтерс)

ВАШИНГТОН – Америчка економија, подржана снажним пословним инвестицијама, порасла је по солидној годишњој стопи од 3,0 одсто у трећем кварталу.

То је први пут у три године да је у два узастопна квартала БДП достигао стопу раста од барем 3,0 одсто, пошто је у претходном тромесечју регистрован раст од 3,1 одсто, преноси агенција Франс прес позивајући се на податке америчког Министарства трговине.

Економија САД је протеклог лета убрзала, упркос последицама урагана „Харви” и „Ирма”, наводи америчка агенција, а преноси Танјуг.

Грчка у 2018. години очекује раст БДП-а од три одсто

АТИНА – Грчка очекује да ће надмашити пројекције кредитора и да ће достићи виши примарни буџетски суфицит ове године и снажну стопу привредног раста у 2018. години, саопштили су данас грчки званичници.

„Завршићемо ову годину са двопроцентном стопом привредног раста, а наредне године би се раст могао приближити стопи од 3,0 одсто”, изјавио је данас грчки премијер Алексис Ципрас у парламенту, а преноси агенција Ројтерс.

Буџетски суфицит би ове године требало да достигне 2,8 одсто БДП-а, чиме би се надмашила ранија процена од 2,2 одсто и циљ од 1,75 одсто из међународног пакета помоћи, према речима једног неименованог званичника из грчког Министарства финансија.

Највећи део суфицита ће, како тврде званичници, бити прерасподељен сиромашним грађанима који су поднели највећи терет током кризе.

Делегација међународних кредитора се наредног месеца враћа у Атину на нову рунду преговора како би до краја децембра закључили ревизију пакета помоћи Грчкој, јавља Ројтерс, a преноси Танјуг. (POLITIKA)