субота, 27 априла, 2024
vesti online

Zorana deli otkaze zbog afere „Zlatibor“

Dvoje zaposlenih u Ministarstvu građevine udaljeno je sa posla zbog afere oko Privrednog kombinata „Zlatibor“, u kojoj je sprečena pljačka državnog zemljišta.

Ministarstvo građevinarstva u poslednjem trenutku povuklo je rešenje kojim se privatnim vlasnicima PK „Zlatibor“ dozvoljava upis prava svojine nad 2.213 hektara državne zemlje vredne oko četiri milijarde evra.

 

Prema saznanjima „Blica“, do propusta je došlo i na nivou lokalne samouprave Čajetine, ali pre svega u Ministarstvu građevinarstva, zbog čega je dvoje zaposlenih udaljeno sa posla. Kako saznajemo, reč je o obrađivaču podataka i njegovom rukovodiocu.

Kapital

 

Kada se PK „Zlatibor“ prodavao 2003. godine, u ponudi je bio samo njegov društveni kapital, a ne zemljište. Novi vlasnici su mogli da ga koriste, ali samo kao zakupci.

– Analizom je utvrđeno da se sumnja na postojanje krivične odgovornosti na osnovu koje će pravosudni organi moći da postupaju. Od trenutka kad je radna grupa Ministarstva utvrdila nove činjenice, odgovorna lica su suspendovana i protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci.

 

Paralelno sa tim postupcima, materijal o slučaju prosleđen je tužilaštvu zajedno sa krivičnim prijavama – rečeno je „Blicu“ u Ministarstvu građevinarstva.
Oko tog slučaja u Ministarstvu je u jednom trenutku nastala prava panika zbog štete koja je mogla da nastane ne samo za državu već i za samu ministarku Zoranu Mihajlović, koja je stavila svoj potpis na taj dokument.
– Šteta je sprečena u poslednjem trenutku, sreća da je reagovao predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je upozorio na ono što se dešava, inače bi to prošlo – kaže izvor „Blica“ iz Ministarstva građevinarstva.
On navodi još i da u Ministarstvu sumnjaju da iza te afere ne stoji samo puki propust. (BLIC)