субота, 4 маја, 2024
vesti online

SKANDAL: Osvedočeni protivnik ćirilice na mestu direktora Narodne biblioteke Srbije!

NOVI SAD – Politička organizacija Treća Srbija je izdala saopštenje u kom se protivi postavljanju osvedočenog protivnika ćirilice za direktora Narodne biblioteke Srbije.

Treca Srbija vidovdan SKANDAL: Osvedočeni protivnik ćirilice na mestu direktora Narodne biblioteke Srbije!

Treća Srbija smatra skandaloznom najavu da će novi vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije postati Laslo Blašković.

Narodna biblioteka Srbije bi trebalo da predstavlja jedan od bastiona odbrane srpske kulture i identiteta, a biće prepuštena u ruke čoveku koji je kao direktor Kulturnog centra Novog Sada odlučio da sa ove ustanove ukloni sve ćirilične natpise, iako je to suprotno Ustavu Srbije i svim etičkim normama koje bi trebalo da obavezuju da neko ko se bavi srpskom kulturum brani osnovne vrednosti na kojima ta kultura počiva, kaže se u saopštenju.

Takođe, u svojoj karijeri Laslo Blašković se istakao i time što je naredio da se iz već ištampanog broja časopisa Polje iscepa tekst srpskog pisca Aleksandra Gatalice, što je slučaj nezabeležen još od vremena totalitarne diktature KPJ.

Blašković se istakao i time što je na neadekvatan način koristio budžetska sredstva Grada Novog Sada, o čemu svedoči izveštaj budžetske inspekcije koji ga tereti da je nesavesno potrošio pet miliona dinara.

Sve ovo nas drži u uverenju da je Laslo Blašković neadekvatna ličnost za poziciju direktora Narodne biblioteke Srbije i pozivamo Vladu Srbije da ne dozvoli sebi ovakav skandal, zaključuju aktivisti Treće Srbije. (PRAVDA)