четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Angela Merkel pred najtežim optužbama u karijeri: „Doprinela je smrti moje majke!“

Više od 15 godina nakon što je Hanelore Kol, supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola, izvršila samoubistvo, njegov najstariji sin Valter (53) uputio je teške optužbe na račun sadašnje kancelarke Angele Merkel: „Prema mom mišljenju, gospođa Merkel je bitno doprinela smrti moje majke“, izjavio je Valter Kol u intervjuu magazinu „Cajt“.

Valter Kol

Foto: Lesekreis / WikipediaValter Kol

Optužba se odnosi na skandal zbog donacija partiji iz 1999, kada je Angela Merkel bila generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Potpuno neočekivano i na neuobičajeni način – putem gostujućeg komentara u „Frankufrter algemajne cajtungu“ – Merkelova se tada jasno distancirala od dugogodišnjeg predsednika partije i kancelara Helmuta Kola, zato što nije objavio podatke o poreklu ilegalnih donacija partiji CDU.

– Kao iskusna političarka, gospođa Merkel je znala da će pokrenuti lavinu koja će naneti veliku štetu našoj majci i našoj porodici – rekao je Valter Kol.

Kako je istakao, Merkelova „ni u jednom trenutku nije javno rekla: ‘Ne mešajte porodicu u to’. Pri tom je vrlo dobro znala da mi je majka teško bolesna“.

Hanelore Kol je u to vreme bolovala od teške alergije na svetlost, a 2001. je izvršila samoubistvo.(Blic)