субота, 4 маја, 2024
vesti online

Синђелић: Дикић узео паре и пристао на акцију

Крунски сведок у процесу „Државни удар” јуче поновио наводну изјаву генерала да „хоће да помогне”, али да се води рачуна да због свега не „заглави у затвору”
Аутор: Новица Ђурићпетак, 27.10.2017. у 08:41

Познат само по фотографијама са шубаром и кокардом на глави, у војној униформи, дуге косе и браде и мршав, такав Саша Синђелић јуче није сведочио. Пред судом се појавио у „новом издању” – уредно обријан, подшишан и елегантно обучен (Фото Принтскрин РТЦГ)

Од нашег сталног дописника
Подгорица – У судници подгоричког Вишег суда сведок сарадник Саша Синђелић је пристао да његово сведочење буде јавно и одмах да остаје при сведочењу које је раније дао у Специјалном државном тужилаштву.

„Мене нико не зна као Сашу, него као Александра”, појаснио је Синђелић алудирајући на своје крштено име. Он је „Едија” (Едвард Шишмаков) упознао у Русији, у Ростову, где је био у друштву Козака, а онда је објаснио како је без пасошке регистрације одлазио у Москву, како се упознао са Русима са којима је касније планирао учешће у „државном удару” у Подгорици. Синђелић је казао да му је Еди рекао да га је звао због Црне Горе и да он треба да узме учешћа у некој акцији, да ће у Црној Гори бити избори, да су они помагали неким људима, али да они „не могу да добију изборе јер их Мило покраде”.

Синђелић је казао да му је Еди рекао да то у Црној Гори води Демократски фронт (ДФ) и да је казао да су из ДФ долазили у Москву и „досађивали”, да се из ДФ плаше да ће опет батинати људе као 2015. и да се плаше да ће или изгубити изборе, или да ће их „напасти криминалне групе повезане са Милом Ђукановићем”, и да им због тога „треба оружана помоћ”.

Док је износио детаље, окривљени Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Михаило Чађеновић су се смејали, руковали и судија Сузана Мугоша је рекла да ће суд донети одлуку да их удаљи уколико то понове.

„Молим вас, суткињо, да ми омогућите да износим исказ без подсмеха”, затражио је Синђелић, након чега је суткиња са 500 евра казнила адвоката Медојевића „због непоштовања суда”, а он је казао да Мугоша њих не поштује.

Синђелић је казао да Еди никога из ДФ није помињао именом, али да је он „разумео да ДФ контролише целу опозицију.

„Еди је тражио да се купи 50 калашњикова и 50 пиштоља, укључујући сву опрему коју има један специјални полицајац”, рекао је Синђелић. „Еди је рекао да то мора да успе, јер су то тражи лидери ДФ, јер они неће да промене власт без оружја, зато што се плаше одмазде власти, тих криминалаца. Буквално, побиће их. Тако је Еди мени причао и рекао је да не сме да се дозволи да Ђукановић изађе из Подгорице.

„Еди ми је казао да лидери ДФ треба да уђу у скупштину”, наставио је даље сведок сарадник, „направе барикаде и формирају кризни штаб у који ће позвати остале лидере опозиције. Да прогласе неку као кризну владу, да би они направили неко ванредно стање, да би у земљи хапсили кога хоће”, сведочио је Синђелић.

Казао је да се, размишљајући о томе кога би могао да ангажује за те послове и набавку оружја, сетио „војводе Паје Велимировића и ја сам му дао 15.000 евра и специјалне телефоне као и онај за човека из ДФ-а”.

Он је казао да је за „државни удар” дао Предрагу Богићевићу 15.000 и Немањи Ристићу око 10.000 евра.

Објаснио је да је контактирао с Братиславом Дикићем преко „Фејсбука”, да су се срели у Нишу, и да је гледао около да ли их неко посматра или слуша. Прича да му је Дикић поменуо да је мислио да иде у Црну Гору због алтернативног лечења и да је помињао одлазак у манастир, али да није био сигуран да ли ће да иде због мањка средстава и лошег стања.

Додао је да је Дикићу дао 500 долара које је претходно згужвао у џепу, јер се Дикић жалио на малу пензију, и да „не мислим да Дикић првобитно није и знао да сам му дао новац, али сам му накнадно у Нишу дао још 15.000 евра”.

„Дикић ми је рекао: ’Хоћу да помогнем, али немој да имам проблема, због свега да заглавим у затвору’”, прецизирао је Синђелић.

Синђелић је навео да је током плана сазнао да их је „Паја Велимировић издао”.

Док је саопштавао ове детаље, генерал Дикић је правио белешке. Оно што је адвокатима, оптуженима, полицијском обезбеђењу, али и гледаоцима овог суђења у директном телевизијском преносу „запало за око” јесте ново лице и неуобичајен стајлинг Саше Синђелића. Познат само по фотографијама са шубаром и кокардом на глави, у војној униформи, дуге косе и браде, мршав… такав Синђелић јуче није сведочио. Пред судом се појавио у „новом издању” – уредно обријан и врло кратко подшишан, са десетак килограма више но пре хапшења, у тегет оделу, белој кошуљи и са светлоплавом краватом.

Судија Мугоша ниједном у исказу није прекинула Синђелића за разлику од оптужених и њихових адвоката које је на стотине пута прекидала током петнаестодневног суђења.

Негде око 13 сати судија је прекинула Синђелићево излагање, рекавши оптуженима: „Примећујем, док слушам, и видим да се служите бомбонама. Овде не можете јести и пити. Овде суд не једе и не пије, па нећете ни ви. Ја вам кажем.”

Негде при крају исказа Синђелића, реаговао је Кнежевић речима: „Ако овај шљам настави да овако прича добиће по врату од мене.”

На то се надовезао Мандић: „Да ли ове лажи може да говори овај… који је убио с леђа човека у Хрватској?”

Мугоша је потом Кнежевића и Мандића удаљила из суднице до краја изјашњавања Синђелића.

Приликом изласка из суднице Кнежевић је рекао тужиоцу Миливоју Катнићу: „Исти сте ми људи и ти и он.”

Суђење се наставља сутра. (POLITIKA)