субота, 18 маја, 2024
vesti online

Saudijski kralj poklanja milijarde da bi kupio odanost podanika

Odluka kralja Salmana da časti građane sa 32 milijarde dolara deo je njegovog lukavog plana, pišu američki mediji.

Proračunat: Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz

Čim je novi saudijski monarh objavio da će deliti novac šakom i kapom, narod je počeo da troši. Korisnici Tvitera iz Saudijske Arabije pohvalili su se na toj društvenoj mreži kupovinom dragulja i zlata ne razmišljajući o tome šta je kralja navelo na ovaj neočekivani „čin velikodušnosti“.
Prema navodima „Njujork tajmsa“, Salman je sve vrlo dobro proračunao. Naime, novi kralj je potpuno nezainteresovan za sprovođenje bilo kakvih političkih reformi koje su građani očekivali nakon smrti njegovog polubrata, kralja Abdulaha.

 

Umesto težnje ka društvenim promenama, on je više orijentisan ka strogim religijskim načelima, pa naklonost naroda mora da osigura potplaćivanjem.
Spekuliše se da kralj Salman pomenutim činom ujedno želi i da spreči naklonjenost mladih Islamskoj državi, koja uveliko širi uticaj u komšiluku Saudijske Arabije.
– Većina stanovnika zavisi od vladinih subvencija, na direktan ili indirektan način, ali jednog dana će nam nestati i nafte, pa ne mislim da je dobro razmaziti narod ovakvim poklonima – smatra Abdulah al Alami, saudijski pisac i ekonomista.
Poklon kralja premašuje iznos tri ovogodišnja budžeta Srbije.

 

Brat kao uzor
Novi kralj Salman se u svojim „velikodušnim postupcima“ ugleda na svog brata, koji je preminuo pre nešto više od mesec dana. Kralj Abdulah je 2005. godine, nakon krunisanja, povećao plate za 15 odsto, dok je šest godina kasnije, po povratku sa uspešnog lečenja u inostranstvu, odobrio građanima bonus u visini jedne mesečne zarade. (BLIC)