уторак, 30 априла, 2024
vesti online

Italijani i Srbi utajili više od 100 miliona dinara!

KRIVIČNE prijave podignute su protiv dvojice Italijana Roberta Manjetija i Marina Gata u Nišu zbog sumnje da su utajili porez, a zbog istog dela u Beogradu su uhapšeni biznismeni Vladimir M. (36) i Milovan V. (56). U ova dva odvojena slučaja, budžet Republike Srbije oštećen je za više od 100 miliona dinara!

Uhapšeni direktori dva preduzeća „Roma konsalting“ i „Planet sistem“ Roberto Manjeti i Marino Gato, inače kooperanti „Benetona“, sumnjiče se da su utajili 59 miliona dinara od početka 2013. pa do kraja 2014.

Kako su „Novosti“ već pisale, pre više od sedam meseci terenska kontrola Poreske uprave u Nišu počela je da „češlja“ poslovanje „Benetonovih“ kooperanata. Osumnjičeni, prema rečima portparola Osnovnog tužilaštva Olivere Cvetanović, nisu saslušani jer su tek dobili krivičnu prijavu od policije.

Beogradska policija, u saradnji sa Trećim osnovnim javnim tužilaštvom, Poreskom upravom i Sektorom poreske policije, uhapsila je Vladimira M. i Milovana V. zbog sumnje da su počinili krivično delo utaja poreza i oštetili budžet Republike Srbije za 48,5 miliona dinara. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti sprovedeni na saslušanje Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Kako je „Novostima“ potvrđeno u Tužilaštvu, Vladimir M. je odgovorno lice privrednog društva „GSM 3G Kompani“ sa sedištem u Beogradu, koje se bavi prodajom opreme za tehničke uređaje, između ostalog i elektronskih cigareta.

Sumnja se da je Vladimir M. uz pomoć Milovana V., u nameri da umanji plaćanje poreza na dodatu vrednost i poreza na dohodak građana, u poslovnim knjigama privrednog društva čije je odgovorno lice, prikazao lažne podatke o stečenim prihodima.

OTPUŠTANjA

ITALIJANSKA firma „Planet sistem“, jedna je od osam kooperanata unutar „Benetona“ (bivši „Niteks“) u Nišu. Ekspresno je zatvorila pogon i otpustila 130 radnika nakon što je počela istraga u vezi sa poreskim malverzacijama. (Novosti)