петак, 26 априла, 2024
vesti online

SAMIT Lideri zemalja EU razgovaraju o migrantima, terorizmu i Ukrajini

Šefovi država i vlada članica Evropske unije okupiće se danas u Briselu na dvodnevnom samitu na kome će glavne teme biti migracije, borba protiv terorizma i situacija u Ukrajini.

Minut ćutanja za poginule migrante: Prošli samit šefovi država i vlada zemalja EU

Talas izbeglica sa Bliskog Istoka i Afrike koji pomorskim i kopnenim putevima masovno pokušavaju da se domognu Evrope biće prva i najvažnija tačka na dnevnom redu, a u vezi sa tim plan Evropske komisije da se uvedu kvote za prihvatanje azilanata za svaku zemlju članicu posebno.
Taj predlog je na prethodnom samitu u Briselu izazvao žestoki otpor nekih članica, a u međuvremenu je Komisija, uzevši u obzir njihove primedbe, sastavila novu verziju plana.

Jučerašnja odluka mađarskog premijera Viktora Orbana da jednostrano suspenduje deo Šengenskog sporazuma koji obavezuje članice da prime azilante ako su prva zemlja u koju su pristigli, već je izazvao negodovanja širom EU, a naročito od onih članica koje su na najvećem udaru talasa migranata.
Sem toga, raspravljaće se i o vojno-pomorskoj operaciji u vodama Mediterana usmerenoj protiv krijumčara ljudi, koju su šefovi diplomatija EU usvojili na nedavnom sastanku u Luksemburgu.
Evropski lideri će razmotriti i sprovođenje mera za suzbijanje terorizma koje su usvojene na aprilskom samitu, a koje uključuju bolju koordinaciju bezbednosih službi i sprečavanje ekstremističkih organizacija da šire propaganda i vrbuju dobrovoljce preko interneta.
Situacija u Ukrajini i odnosi sa Rusijom biće treća važna tema samita, koji će se završiti usvajanjem zajedničkih zaključaka u petak. (Blic)