Šestorica poljoprivrednika koji već mesec dana čuvaju parcelu od 250 hektara koja nije uzurpirana u opštini Sombor, uhapšeni su danas pod optužbom da su napali traktoristu tokom protesta.

Kako je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine rekao jedan od privedenih, Vlado Skrobonja, traktorista zbog kojeg su uhapšeni „u ime uzurpatora gakovačkih oranica došao je da ih provocira i uzore parcelu“.

On ističe i da je celo hapšenje izgledalo „kao dobro pripremljen scenario“.

„Traktorista je stigao sa ‘Džondirom’ i znajući da smo na toj parceli, pokušao da ore jedinu njivu koju smo mi hteli da obrađujemo. Izvukli smo ga iz traktora i oterali, ali ga niko nije udario“, izjavio je Skrobonja.

Prema njegovim rečima, ubrzo nakon toga pojavili su se „uzurpator iz Srbobrana, advokati i policija, poljoprivrednici su uhapšeni, a traktoristi je sugerisano da ide kod lekara i prijavi fizičke povrede“.

Šestorica uhapšenih biće sprovedeni u Apatin kod dežurnog sudije za prekršaje i odmah će biti osuđeni, a policija se još nije oglasila o incidentu u Gakovu.

Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste.

Vlada je dala i rok do početka maja, kao i da se plati naknada za njeno korišćenje.

Ovaj događaj izazvao je burne reakcije u Vojvodini, pre svega u redovima DS i LSV, koji su optužili vladajuću koaliciju za ovaj incident, ali su iz SNS stigle i kontraoptužbe. (Novosti)