субота, 4 маја, 2024
vesti online

SAD tvrde: Pjongjang lansirao raketu sa istočne obale, Tramp bez komentara

Severna Koreja lansirala je u subotu raketu u blizini Sinpa, na svojoj istočnoj obali, a raketa je eksplodirala gotovo odmah pošto je lansirana, izjavio je portparol Pacifičke komande SAD Dejv Benem

Severna Koreja lansirala je u subotu raketu u blizini Sinpa, na svojoj istočnoj obali, a raketa je eksplodirala gotovo odmah pošto je lansirana, izjavio je portparol Pacifičke komande SAD Dejv Benem.

Pacifička komanda SAD detektovala je i ispratila ono za šta ocenjuje da je lansiranje severnokorejske balističke rakete u subotu 11:21 sati po havajskom vremenu, odnosno u 21:21 sati po griničkom vremenu, rekao je Benem, koji je i komandant američke mornarice, prenosi danas Rojters.

„Raketa je eksplodirala skoro odmah nakon lansiranja. Još procenjujemo o kom tipu rakete je reč“, naveo je američki vojni portparol.

Severna Koreja obeležila je u subotu 105. godina od rođenja svog osnivača Kim il-Sunga vojnom paradom u Pjongjangu, u trenutku kada rastu napetosti u regionu zbog nuklearnih i raketnih programa te zemlje.

Tokom parade Severna Koreja predstavila je, kako se čini i novu interkontinentalnu balističku raketu (IBCM).

Vojska Severne Koreje zapretila je u petak da će „nemilosrdno opustoštiti“ SAD ukoliko odluče da napadnu tu zemlju.

Prethodno je američka televizija En-Bi-Si njuz, pozivajući se na upućene obaveštajne američke zvaničnike, objavila da su SAD spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Severnu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

TRAMP UPOZNAT S LANSIRANjEM RAKETE, NEMA KOMENTAR

(Novosti)