четвртак, 23 маја, 2024
vesti online

Uskoro ćemo se grejati na sunčeve zrake

Australijski naučnici su prvi na svetu uspeli da u električnu energiju konvertuju rekordnih 40 procenata sunčeve svetlosti sakupljene solarnim pločama.

Istraživački tim „UNSW inženjeringa“ uspeo je da postigne više od 40 procenata efikasno iskorišćene solarne energije pretvorene u električnu, čime su postavili apsolutni rekord na ovom polju.

Istraživanje je obavljeno u Sidneju, a rezultate su potvrdili i nezavisni istraživački timovi iz Sjedinjenih Država.

Solarni paneli

Solarni paneli | Foto: AP

– Ovo je najveća stopa sunčeve svetlosti koja je ikada pretočena u električnu energiju – izjavio je Martin Grin, direktor australijskog centra za razvijanje i ispitivanje solarnih ćelija.

Najuspešnija količina konvertovanih solarnih ćelija u električnu energiju je do sada bila oko 33 procenta, što znači da dostignuće australijskih inženjera predstavlja značajan napredak u ovoj sferi.

Ovaj napredak postignut je korišćenjem ručno izrađenog propusnog optičkog filtera, koji je sakupljao sunčevu energiju koja se inače prosipa. Filter funkcioniše tako što odražava određene talasne dužine, dok istovremeno emituje ostale.

Solarni toranj će kao pototip biti korišćen od strane kompanije „Rejgen Risorsiz“, koja teži stvaranju jeftine i iskoristive solarne energije.(ALO)