субота, 11 маја, 2024
vesti online

Rudnik „Resavica“: Na reprezentaciju potrošili 32,3 miliona dinara

DOK rudnici „Resavice“ grcaju u dugovima i pozajmljuju pare od države, njihovo rukovodstvo je na reprezentaciju, marketing, sponzorstva i humanitarne akcije potrošilo 32,3 miliona dinara. Iako je čak 1.800 rudara iz devet ugljenokopa, koji čine „Resavicu“, tužilo firmu jer im nije plaćala smenski rad, njeni čelnici štampaju kalendare i bogato proslavljaju Dan rudara.

Uprkos ovakvom poslovanju, država je pokušala da još jednom „iščupa“ ovo preduzeće iz ambisa i odlučila da na konto garancija i subvencija isplati skoro 4,5 milijardi dinara. Sve u nadi da se rudnici konsoliduju i otvore novi moderni pogoni. Zrak svetlosti u mrkli mrak rudarskih jama mogao bi doći i sa Dalekog istoka, jer je prošle nedelje došlo i do najave da bi Kinezi mogli da preuzmu ovog gubitaša.

Dok se čeka rešenje, rudari rade u uslovima koji podsećaju na srednji vek. kopači pod zemljom svakodnevno život stavljaju na kocku, radeći sa primitivnom, prepotopskom opremom i mehanizacijom, na zemlji se deli šakom i kapom.

Prema navodima “Transparentnosti Srbija”, ovo preduzeće, je godinama na infuziji i posluje sa gubitkom, a u 2013. je na reprezentaciju, marketing, sponzorstvo, donatorstvo, humanitarne i sportske aktivnosti, reklamu i propagandu potrošilo vrtoglavih 32,3 miliona dinara! Od tog iznosa, samo je reprezentacija “pojela” 23 miliona. Reč je o brojkama koje višestruko premašuju planirane izdatke. Upitan da prokomentariše ove navode, novoimenovani direktor JP PEU Vladan Milošević rekao je “Novostima” da se radi o namenskim sredstvima.

– Uglavnom se te cifre odnose na internu reprezentaciju unutar našeg zavisnog preduzeća, čiji je osnivač JP PEU. Koristili smo to za proslavu 6. avgusta, Dana rudara. U reprezentaciju ulazi i to što svaki zaposleni dobije kalendar, olovku. Ima više od 4.000 zaposlenih, pa možete da vidite koliko je to. Nije reprezentaciju koristilo poslovodstvo, niti su u pitanju samo troškovi na ručkove. Imamo 32 službena automobila, to su dva automobila po rudniku – kaže Milošević. Uz konstataciju da su nam pitanja maliciozna, zapretio je i tužbom.

Predsednik Nadzornog odbora “Resavice” Marko Maljković rekao je “Novostima” da ovi iznosi nisu dobro uknjiženi.

– Ti troškovi nisu na pravi način knjiženi. Savetovao bih da sačekate da se u narednih nekoliko dana obavi revizija knjiženja. To nisu samo troškovi ručkova i kafana, nego i noćenja. Sam NO ne koristi mobilne telefone niti automobile.

Fakture za reprezentaciju se isplaćuju, ali smenski rad i otpreminine za penzionere – ne. Prema rečima oštećenih, preduzeće pokušava da se nagodi sa radnicima da „oproste“ dve trećine duga, jer bi celokupna isplata onemogućila poslovanje. Rudari, s druge strane, tvrde da poslovodstvo na njih vrši pritisak da odustanu od tužbi i potraživanja i tako još jednom na sebe natovare spas preduzeća.

Branimir Savić, bivši radnik „Rembasa“, otišao je u penziju krajem 2012.

– Te godine, meni i mnogim mojim kolegama koji su takođe bili sveže penzionisani, direktor Vladan Milošević je obećao isplate otpremnina u ratama. Bili smo strpljivi dok nismo saznali da je nekima dug isplaćen. Kada smo pitali kako je to moguće, rekao je da su oni prioritet, a ako nam se to ne sviđa – da ga tužimo. Bilo je i ponuda da primimo ugalj umesto novca i to na 100 rata, kao i da se odreknemo dve trećine novca koji nam duguju. Kad ništa od toga nismo prihvatili, zapretio je da svako ko tuži, za njegovog mandata neće dobiti ni dinar – priča Savić, kome JP PEU duguje 196.000 dinara.

Njegov kolega Milan Marković dodaje da oni ugalj ne mogu da jedu. Njihove tužbe rezultirale su izvršnim presudama prošle godine, ali račun JP PEU sa koga treba da se izvrši naplata je blokiran.

KREDIT ČEŠKI

SUBVENCIJA u budžetu države od 4,47 milijardi dinara je sasvim dovoljna za normalno funkcionisanje “Resavice” u narednoj godini, rekao je generalni direktor tog rudnika, Vladan Milošević.

– Predlogom budžeta je predviđeno 10 miliona evra garancije za kredit češke banke, kojim bi se poboljšalo stanje u postojećim rudnicima a pre svega podigla proizvodnja u rudniku “Soko” sa 120.000 na 300. tona uglja – kaže Milošević.  (Novosti)