Al Paćino i Nur Alfalah 

Getty Images

Očevi su, čini se, sve stariji.

U nekim slučajevima, čak poprilično.

Ove nedelje je glumac Al Paćino dobio četvrto dete u 83. godini sa 22-godišnjom devojkom Nur Alfalah.

U ekskluzivnom klubu poznog očinstva on se pridružio Robertu De Niru, kolegi sa kojim je povremeno delio veliko platno, a koji je prošlog meseca potvrdio da je postao otac sedmog deteta u 79. godini.

Njih dvojica svakako nisu prvi stariji očevi na svetu: nekoliko drugih glumaca, muzičara, pa čak i američkih predsednika dobilo je decu u poznom stadijumu života.

Prosečni vek novih očeva je godinama uopšteno rastao.

Između 1972. i 2015, povećao se za 3,5 godina u Americi, gde prosečan novi otac ima 30.9 godina, a devet odsto očeva ima najmanje 40 godina kad im se rodi dete, prema studiji iz 2015. godine objavljenoj u medicinskom časopisu Ljudska reprodukcija.

Najstariji otac svih vremena, makar po Ginisovoj knjizi rekorda, imao je 92 godine, mada se povremeno javljauju nezvanične tvrdnje o još starijim muškarcima kao očevima.

Postati stariji otac, međutim, nosi sa sobom određene rizike.

U decembru 2022, istraživači sa Univerziteta u Juti i iz drugih ustanova objavili su iscrpan pregled „novih očeva u poodmaklim godinama“ i njihov uticaj na plodnost, probleme u trudnoći i zdravlje kod dece.

Al Paćino i Robert De Niro 

Getty Images

Iako mnoge od ovih studija verovatno nisu uključivale veliki broj muškaraca u Al Paćinovim godinama zato što oni naprosto nisu čest slučaj, dokazi pokazuju da su spermatozoidi muškaraca u četrdesetim i pedesetim godinama već slabijeg kvaliteta što se tiče volumena, broja, pokretljivosti i mutacija.

Ove promene znače da su novi očevi u poodmaklim godinama „čvrsto povezani sa visokim rizikom ne samo od neplodnosti, već i od gubitka trudnoće posle prirodnog začeća“, pišu istraživači.

Nekoliko studija, ističu oni, pokazalo je da stariji novi otac značajno povećava rizik od pobačaja.

A tu je i rizik od bolesti posle rođenja.

Zna se još od pedesetih godina prošlog veka da je veća verovatnoća da stariji novi očevi imaju decu sa genetskim poremećajem ahondroplazija.

Ali, u međuvremenu su se pojavile korelacije i sa raznim drugim stanjima.

„Postalo je sve očiglednije da su poodmakle godine novog oca, baš kao i poodmakle godine nove majke, povezane sa lošim zdravstvenim posledicama kod potomstva“, pišu istraživači iz Jute.

Rizici od niske porođajne težine

Spermatozoid 

Getty Images
Istraživači su otkrili da kako muškarci stare, oni mogu da steknu mutacije i oštećenja DNK u ćelijama koje formiraju spermatozoide i koje onda mogu da se prenesu narednoj generaciji

Istraživači sa Univerziteta Stenford otkrili su da su stariji novi očevi povezani sa povećanim rizikom od niske porođajne težine i epileptičnih napada kod novorođenčadi.

Novi očevi u poodmaklim godinama takođe su povezani sa povećanom stopom raznih dečjih kancera, kao i urođenih srčanih mana.

Vredi napomenuti da kao i kod mnogih studija koje proučavaju vezu između zdravlja i mogućih uzroka, mehanizmi ostaju nejasni.

Mogli bi da bude i drugih komplikovanih faktora koji igraju određenu ulogu, kao što je način života roditelja i zagađenje životne sredine.

Ipak, istraživači su otkrili da kako muškarci stare, oni mogu da steknu mutacije i oštećenja DNK u ćelijama koje formiraju spermatozoide i koje onda mogu da se prenesu narednoj generaciji.

Studije poput ovih dovode do promena u načinu na koji doktori i naučnici uopšteno doživljavaju plodnost.

U prošlosti je postojala tendencija usredsređivanja na ženu i njene godine kad par ima problema sa začećem.

Veći deo istraživanja se i zaista bavio samo plodnošću žena.

Sada je, pak, postalo očigledno da su, iako muška plodnost opada sporije i kasnije u životu nego kod žena, očeve godine i dalje važne.

Za sada su slučajevi Paćina, De Nira, kao i drugih muškaraca u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim i dalje retkost.

Ali uopšteno gledano, očinstvo više nije igra isključivo za mlađe muškarce.

Od sedamdesetih godina prošlog veka, broj američkih očeva mlađih od 30 godina opao je za 27 odsto, dok je broj očeva starosti između 45 i 49 godina skočio za 52 odsto.

Ako se ovi aktuelni trendovi nastave, medicina, da ne govorimo o društvenim stavovima, moraće tome da se prilagodi.


Pogledajte priču o muškarcu iz Ugande koji ima 12 supruga, 102 dece i 568 unučadi

Uganda, porodica i poligamija: „Imam 12 supruga, 102 dece i 568 unučadi“
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.