Istorijska noć za srpsku košarku i Nagetse: Jokić odveo Denver do NBA titule 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Većina prognoza uoči velikog finala bile su tačne. Nikola Jokić je nepogrešivo predvodio Denver Nagetse do istorijske titule u NBA ligi, uspevši u nečemu o čemu će se tek pisati i analizirati. Iako nije proglašen za MVP ligaškog dela, ono što je činio tokom plej-ofa dovelo je do toga da ga sada svrstavaju u red najboljih svetskih centara svih vremena.

Nagetsi su posle vezanih pobeda u Majamiju, imali u petom meču serije praktično zicer pred prepunom halom u Denveru. Nikome od 18 hiljada navijača u Bol areni nije bilo krivo što je za najjeftiniju kartu morao da izdvoji više od hiljadu dolara, naprotiv.

Samo retki od onih koji vole i simpatišu Nagetse bili su povlašćeni da uživo isprate istorijske trenutke za klub koji je osnovan 1967. godine.

 

Pri vođstvu od 3-1 u seriji velikog NBA finala sa Majamijem, Denver je rano jutros po srednjeevropskom vremenu vojevao bitku sa Hitom za prvu titulu u istoriji kluba i pobedio rezultatom 94: 89.

Nikola Jokić je u petom i odlučujućem meču finala postigao 28 poena, uhvatio 16 skokova i podelio 4 asistenicje, i kao što je očekivano, proglašen je za najkorisnijeg igrača NBA finala.

Jokić je postao i prvi igrač u istoriji NBA lige koje predvodio sve igrače u plej-ofu po ukupnom broju poena, skokova i asistencija.

S obzirom na učinak u Bol areni od starta ovosezonskog plej-ofa (smao jedan poraz) naslućivao se danima jedini mogući epilog pete utakmice, u kojoj je Nikola Jokić želeo da na veličanstven način potpiše remek-delo čiji je značaj mnogo veći od trofeja Leri O Brajan koji su košarkaši Nagetsa podigli pored svojim navijačima.

 

Srpski as je kompletan plej-of odigrao na fantastičan način. Deluje neverovatno da je tokom doigravanja ostvario čak deset tripl-dablova po čemu je postao neprevaziđen, s obzirom na to da je prethodni rekorder mogao da se podiči sa sedam takvih učinaka.

Tokom doigravanja sve vreme je koketirao sa tripl-dabl prosekom (30,1 poen, 13,3 skoka i 9,8 asistencija) a njegova partija u trećem susretu ostaće zauvek zapisana u almanasima NBA lige.

Odmah nakon doživljenog brejka u Denveru, Nagetsi su bili rešeni da momentalno naprave ri-brejk na Floridi. Prvu šansu su iskoristili tako što su se oslonili na genijalnost najboljeg centra na svetu.

Sa učinkom od 32 poena, 21 skoka i 10 asistencija Jokić je postao prvi košarkaš u istoriji NBA finala koji je u tripl-dablu imao više od 30 poena i 20 uhvaćenih lopti.

Ujedno, samo za vreme velikog finala, Jokić je u dva navrata sa dvocifrenim učinkom popunio tri statističke kolone.

Koliko je, zapravo, bio rešen da Nagetse dovede do titule, pokazuje i podatak da je u proseku, u odnosu na regularni deo sezone, uzimao sedam šuteva više, kao i da poboljšao statistički učinak u gotovo svim kategorijama.

 

Ilustracije radi, u četiri runde plej-ofa, prosečno je davao 1,8 trojki po utakmici na impresvinih 46,6 odsto uspešnosti.

Interesantno je i to da je samo 10 centara u istoriji NBA lige je imalo 100 i više šuteva za tri poena u NBA plej-ofu. Nikola Jokić od njih desetorice ima najbolji procenat šuta za tri poena – 41,2 odsto. Najlošiji je Džoel Embid sa 28 odsto.

Istovremeno, osim popularnog Džokera, do titule je došao još jedan Srbin – Ognjen Stojaković koji je od 2013. u stručnom štabu Nagetsa i neizostavni deo stafa Majkla Melouna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.