субота, 27 априла, 2024
vesti online

Poljska želi odštetu od Nemačke za štetu u ratu

Poljska ima pravo da od Nemačke traži nadoknadu za štetu nanetu za vreme Drugog svetskog rata, izjavila je poljska premijerka Beata Šidlo.

 3

Piše: Fonet

25. avgust 2017. 13:33

Poljska želi odštetu od Nemačke za štetu u ratu

Beata Šildo Foto: wikipedia

Poljska govori o pravičnosti. Poljska govori šta treba da se uradi. Mi smo žrtve Drugog svetskog rata kojima šteta još nije nadoknađena, izjavila je Beata Šidlo na konferenciji za medije u Varšavi, prenosi Sputnjik.

Poljska premijerka je pozvala sve kritičare te ideje da pogledaju istoriju i sete se šta se desilo na poljskoj zemlji za vreme rata.

Ranije je o pravu Poljske na nemačku reparaciju za štetu nanesenu za vreme Drugog svetskog rata govorio i ministar odbrane Antonij Mačerevič.

Nije istina da je Poljska dobila nemačku vojnu reparaciju. Sovjetska kolonija, koja se zvala Poljska, dobila je deo reparacija, izjavio je Mačarevič.

On, takođe, tvrdi da Varšava ima pravo da ponovo pokrene pitanje o odšteti, jer dokument kojim je njen zahtev odbijen nema pravnu vrednost.

Na kraju Potsdamske konferencije 1945. godine, na kojoj se govorilo o posleratnom rešavanju različitih pitanja, Poljska je dobila od Nemačke Pomeraniju, Šleziju i dve trećine Pruske, ali je izgubila teritorije u Belorusiji i u zapadnoj Ukrajini.

Početkom nedelje, „Dzenik“ je objavilo da poslanici Sejma iz vladajuće partije Pravo i pravda spremaju zakon kojim će se tražiti odšteta od Rusije.  (Danas)