недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Počinje suđenje Oliveru Duliću za zloupotrebe

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje bivšem ministru za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliveru Duliću koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja prilikom izdavanja dozvola preduzeću Nuba invest.

Pored Dulića optuženi su i njegov zamenik Nebojša Janjić i bivši direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak.

 

Oni se terete da su prilikom izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola za postavljanje mreže optičkih kablova investitorima linijskih infrastrukturnih objekata telekomunikacione mreže, preduzeću „Nuba invest“ pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

 

Na taj način su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

 

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je „Nubi“ da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju „Putevi Srbije“ i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

 

Pored toga, kako se navodi, Dulić, Janjić i Drobnjak su „Nuba invest“ stavili u povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se obraćali sa istim zahtevima.

 

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine i oni se brane sa slobode.

 

Prilikom održavanja pripremnog ročišta u maju ove godine, Dulić je naveo da je veoma srećan što „politički inskonstruisan i tabloidno montiranisan proces ulazi u finale“ i poručio da veruje u pošteno suđenje. (Blic)