четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Pentagon poslao desetak jurišnih aviona u Nemačku

Američke vazduhoplovne snage poslale su u Nemačku desetak jurišnih mlaznih aviona A-10 „tanderbolt II“ i oko 300 pilota u okviru vojne vežbe, u kojoj će učestvovati saveznici NATO u Istočnoj Evropi, u jeku tenzija zbog ukrajinske krize, prenosi danas „Raša tudej“ (Russia Today).

Naoružani A-10 iznad Nemačke

Ovi avioni, iz doba hladnog rata, u ponedeljak su poleteli uz vazduhoplovne baze Dejvis-Monthen u Arizoni za bazu Špangdalem u Nemačkoj, u sklopu operacije „Atlantska odluka“.
Kristofer Kerns, portparol vazuhoplovnih snaga u Pentagonu, rekao je da će avioni biti „dalje raspoređeni“ na lokacije u istočnoevropskim zemljama članicama NATO, gde će jedinice učestvovati u obuci sa savezničkim snagama radi „jačanja međuoperativnosti i… pokazivanja posvećenosti SAD bezbednosti i stabilnosti u Evropi“.

Izuzetno pouzdani avioni A-10 opremljeni su sedmocevnim Gatlingovim sistemom mitraljeza velike brzine gađanja koji je namenjen za uništavanje tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila.
Pentagon raspoređuje avione u trenutku kada je američki Predstavnički dom predstavio zakon kojim bi se odobrila vojna pomoć Ukrajini u visini od milijardu dolara do 2017.
Ukoliko bude usvojen, taj zakon bi omogućio Pentagonu da ukrajinsku vojsku opskrbljuje „opremom za obuku, smrtonosnim oružjem odbrambene prirode, logističkom podrškom, potrepštinama i uslugama“.
Odredbe nacrta zakona imaju za cilj, kako navode njegovi autori, da zaštite „suverenu teritoriju Ukrajine od stranih agresora“ i odbrane Ukrajince od napada proruskih aktivista.
Moskva je juče upozorila da će planovi Vašingtona o slanju oružja Kijevu dodatno destabilizovati situaciju u Ukrajini, podseća ruski kanal. (BLIC)