субота, 27 априла, 2024
vesti online

PANIKA U SRCU EVROPE Policija češlja Brisel zbog terorističkih pretnji, uhapšeno 16 osumnjičenih

Serija racija u Briselu završena je kasno sinoć, nekoliko sati pošto je vlada odlučila da zadrži najviši nivo pripravnosti zbog terorističke pretnje, rekao je jedan zvaničnik vlade. Belgijska policija je uhapsila 16 osumnjičenih za terorizam, a glavni islamski terorista Salah Abdeslam koji je učestvovao u ubistvu 130 osoba i organizovanje serije napada 13. novembra u Parizu, i dalje u bekstvu.

Situacija je bila napeta sinoć u širem okruženju centralnog briselskog trga, sa velikim brojem policajaca na ulicama dok je u toku bilo nekoliko racija i potraga za osumnjičenima.

 

U opsežnoj policijskoj raciji jedna osoba je uhapšena u gradu Šarlroa, a ostale u Briselu, u ulicama neposredno uz glavni trg Gran Plas, ali u premetačinama nisu nađeni ni oružje niti eksploziv, saopštilo je posle ponoći u ponedeljak glavno belgijsko tužilaštvo.

 

Policija je pretresala stanove osumnjičenih u gradskim četvrtima Molenbek, Žet, Fore, Skarbek, Voluve Sen-Lamber i Anderleht.

 

Jedinice specijalne policije pretresle su kuću ujaka odbeglog teroriste Abdeslama u četvrti Molenbek, a belgijski mediji su javili da je došlo do pucnjave u blizini jedne stanice metroa.

 

Vozač jednog automobila koji je naleteo na policijska vozila uhapšen je na rubu četvrti Molenbek koja se smatra glavnim uporištem islamista i odakle su nekoliko terorista otišli u Pariz i učestvovali u pokolju u blizini Trga Republike. (Blic)