четвртак, 16 маја, 2024
vesti online

Pad rublje zaustavio izvoz

Fabrika „Zastava inpro“, koja uglavnom upošljava invalide, ima probleme sa plasmanom proizvoda na tržište Rusije, pre svega zbog pada rublje.

KURS ruske valute uvećao cenu prikolica 70 odsto: Iz fabričkog pogona

Kako je izjavio direktor Branko Veljković, 2014. godina je bila teška za poslovanje, a sada je i kurs ruske valute uvećao cenu prikolica najpre za 50, a zatim za još 20 odsto.
– Za 2015. godinu imamo ugovor za plasman proizvoda u Francusku vredan pet miliona evra, ali su planovi vezani za Rusiju, gde je ugovorena prodaja vredna pola miliona evra, usporeni zbog kursa rublje. Mi smo preduzeće u restrukturiranju koje pripada grupi „Zastava vozila“ i predstoji nam ili privatizacija ili promena statusa u državno preduzeće – kaže Veljković.

„Zastavi inpro“ se javio partner iz Kine koji je zainteresovan da kupi firmu, ali su uslovi koje on postavlja, tvrde u poslovodstvu, „rigorozni“. To znači da Kinezi žele da zadrže samo deo radnika, onih koji rade na proizvodnji prikolica.
U tom slučaju bi bio ugašen proizvodni program konfekcije i štamparija, pa bi veliki deo radnika automatski bio tehnološki višak. (Blic)