субота, 27 априла, 2024
vesti online

NOVA PUCNJAVA Policajac ranjen u Parizu, cela Francuska očajnički traži braću islamiste

Francuska policija saopštila je da se predao Hamid Murad, 18-godišnji muškarackoji se smatra jednim od trojice osumnjičenih za napad na satirični časopis „Šarli Ebdo“. Potraga za drugom dvojicom osumnjičenih, braćom Šerifom i Saidom Kuačijem, i dalje se nastavlja. U međuvremenu je jutros došlo do nove pucnjave u južnom predgrađu Pariza.

Braća Said i Šerif Kuači na policijskim fotografijama

Murad se, prema pisanju francuskih medija, predao nakon što je video svoje ime na društvenim medijima. Portparolka tužilaštva nije precizirala kakve su njegove veze sa braćom Kuači. Bi-Bi-Si prenosi da Murad ima alibi za napad, jer je u to vreme bio u školi.

 

Za drugom dvojicom napadača i dalje se traga, a policija je saopštila da su braća Kuači naoružana i opasna.

 

U Francuskoj će u podne biti održan nacionalni minut ćutanja

Policija je objavila i fotografije dvojice begunaca, a zamenik gradonačelnika Pariza Patrik Klugman rekao je da su obojica u ranim tridesetim godinama.

 

Bi-Bi-Si je javio da je jutros došlo do pucnjave u južnom delu Pariza i da je tom prilikom jedan policajac povređen. Jedna osoba je tadauhapšena. Ovaj slučaj još uvek nije zvanično doveden u vezu s napadom na magazin „Šarli ebdo“.

 

Specijalci tokom akcije u Remsu

Francuski premijer Manual Vals rekao je za Francuski radio da je tokom noći uhapšeno „nekoliko osoba“ tokom potrage za napadačima na magazin „Šarli Ebdo“. Vals je potvrdio da su dvojica osumnjičenih već bili poznati policiji i da su „bez sumnje“ bili praćeni pre napada.

 

Bi-Bi-Si je preneo da je tokom noći uhapšeno ukupno sedam osoba, a svi su prijatelji ili članovi porodice odbeglih osumnjičenih napadača.

 

Inače, sinoć su mediji na zapadu bili preplavljeni kontradiktornim informacijama o sudbini napadača koji su pobegli neposredno nakon što su izvršili stravičan napad na redakciju satiričnog magazina „Šarli Ebdo“, kada su ubili 12 osoba. (Blic)