четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

OVO ĆE ZAPALITI POLA SVETA: Zajednička molitva patrijarha Kirila i pape Franciska!?

MOSKVA – Patrijarh ruski Kiril je izjavio da će se zajedno moliti sa papom Franciskom za narod Kube, javlja ruska novinska agencija TASS.

Susret u Havani (Foto: JuTjub)

Ovo je patrijarh rekao prilikom oproštaja na aerodromu u Havani, gde je održan susret dva poglavara.

Ono što je interesantno je to da je ovaj događaj u određenim krugovima kritikovan kao preuranjen, jer prema nekim mišljenjima rimokatolička crkva nije pokazala elementarnu principijelnost u dosadašnjim razgovorima dvaju crkava i potpuno je van osnovnih kanona koje pravoslavlje drži.

Zajednička molitva pravoslavnih klirika sa bilo kojom drugom crkvom ili pripadnicima drugih religija strogo je zabranjena prema pravoslavnim kanonima. Ovaj događaj koji je najavio patrijarh Kiril bi mogao u tom smislu rasplamsati tradicionalne rasprave o ekumenizmu i na određeni način „zapaliti“ pravoslavni deo sveta.

Ekumenizam u smislu pomirenja dvaju crkava je obaveza i misija pravoslavne crkve, ali postoji velika opasnost, na šta se oduvek upozoravalo od strane pravoslavnih otaca, da se lako sklizne u nekanonsko molitveno opštenje i komunikaciju sa rimokatolicima.

Pre susreta u Havani, RPC je jasno saopštila da zajedničke molitve sa papom neće biti, te ostaje nejasno otkud sada informacija koju objavljuje ruska novinska agencija TASS i najava „zajedničke molitve“.

U svetlu prethodnog saopštenja RPC o tome da „zajedničke molitve neće biti“, sasvim moguće je da je agencija TASS pogrešno interpretirala i shvatila patrijarha Kirila u njegovoj izjavi, a da je patrijarh izjavio samo da će se i on moliti, kao što je to izjavio i papa Francisko, za narod Kube.(Pravda)