петак, 19 априла, 2024
vesti online

SAZNAJEMO Kafa će poskupeti od 1. januara

Kafa će poskupeti u maloprodaji posle Nove godine, ali se još ne zna koliki će biti procenat poskupljenja.

Poskupljenje kafe izvesno od Nove godine

Foto: Profimedia Poskupljenje kafe izvesno od Nove godine

Kako saznaje „Blic“, zbog konstantnog skoka cene kafe na svetskom tržištu, i domaći proizvođači prinuđeni su da razmišljaju o povećanju cene, što će se, gotovo je izvesno, i dogoditi od 1. januara.

Cena kafe na berzama skače još od avgusta, a prema analizama nije još dosegla maksimum.

Kako kaže naš sagovornik iz jedne od najvećih domaćih industrija, cena kafe na svetskom tržištu raste već gotovo godinu dana.

– Prošli rod u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču „arabike“ debelo je podbacio, a isto se dešava i sa novim rodom, pre svega zbog nedovoljne količine kiše. Isto se dešava i u Vijetnamu, gde se proizvodi kafa „robusta“. Zbog svega toga cena kafe na njujorškoj i londonskoj berzi, koje su ključne za trgovanje ovom biljkom, znatno su skočile – objašnjava sagovornik našeg lista.

Domaći proizvođači pokušavali su nekoliko meseci da unutrašnjim resursima amotrizuju ovaj udar, međutim, neminovno je da cena bar delimično bude korigovana, najverovatnije od 1. januara.

Uložićemo maksimalne napore da potrošači u što manjoj meri osete turbulencije na svetskom tržištu pa će poskupljanje svakako biti minimalno

Andrej Bele, direktor „Atlantik grupe“

Potvrdu ovih saznanja „Blic“ je dobio i od prvog čoveka najvećeg domaćeg proizvođača kafe, kompanije „Grand“. Kako kaže Andrej Bele, direktor „Atlantik grupe“ za strateško područje kafa, tačno je da je na svetskom tržištu došlo do znatnih pomeranja cena.

– Istina je, podbacio je pre svega rod u Brazilu, odakle nam stiže ubedljivo najveća količina kafe. Ono što mogu da kažem jeste to je da ćemo uložiti maksimalne napore da potrošači u što manjoj meri osete ove turbulencije na svetskom tržištu pa će poskupljanje svakako biti minimalno – kaže Bele.

Statistika kaže da Srbi svakog dana popiju tri šoljice kafe. Najviše se pije tzv. turska kafa, ali u poslednje vreme raste i potrošnja espresa i instant kafe. (Blic)